Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Politisk stabilitet og reform skaper fremgang i Somalia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte i dag Mogadishu for samtaler med Somalias president og statsminister. Hun møtte også sentrale humanitære og diplomatiske aktører.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte Mogadishu 10. juni 2019. Her med Somalias statsminister Hassan Ali Khaire. Foto: Utenriksdepartementet/Svein Michelsen
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte Mogadishu 10. juni 2019. Her med Somalias statsminister Hassan Ali Khaire. Foto: Svein Michelsen, UD

- Somalias regjering preges for første gang på mange tiår av større grad av politisk stabilitet og gjennomfører nødvendige reformer. Norge er en viktig partner for Somalia i dette arbeidet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.  

En sentral reform er biometrisk registrering og digital lønnsutbetaling til de væpnede styrkene. Det skaper forutsigbarhet og forhindrer korrupsjon og uklar lojalitet. 

I samarbeid med den regionale fredsstyrken Amisom og andre allierte utvider regjeringen sin territorielle kontroll samtidig som lokalbefolkningen gis bedre beskyttelse. 

- Fremgangen er skjør og utfordringene er mange. I 2019 og 2020 er det helt avgjørende å gjennomføre reformene av sikkerhetssektoren, økonomien og det politiske systemet. Men Somalia høster nå bred internasjonal anerkjennelse for reformarbeidet. Det er viktig at regionale aktører og verdenssamfunnet støtter opp om dette arbeidet for å skape varige fremskritt, sier utenriksministeren. 

En trussel mot fremgangen er klimaendringer som skaper hyppigere tørke. Tørken rammer den lokale matproduksjonen og forverrer eksisterende konflikter. Tørken er igjen et betydelig problem som driver enda flere mennesker på flukt. Norge øker nå den humanitære innsatsen i Somalia for å forhindre en sultkatastrofe. 

Sytti prosent av Somalias befolkning er under 30 år. 

- Til tross for de store utfordringene er jeg forsiktig optimist. En ny generasjon somaliere skaper en ny fortelling om landet sitt. De viser vilje til forsoning og evne til å skape et nytt Somalia, sier Eriksen Søreide. 

Til toppen