Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Registrerte 194 branner i landbruket i første del av 2017

Første del av 2017 viser en nedgang i antall branner i driftsbygninger i landbruket, men en økning for boligbranner. Det dokumenterer tall fra Landbrukets brannvernkomité.

– Skal vi redusere brannar i landbruket, er det avgjerande med forebyggjande arbeid. No tek mange bønder kurs og sertifikat for å utføre arbeidet slik at brann ikkje oppstår. Det bidreg til ein tryggare arbeidsplass for bonden, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Første del av 2017 viser en nedgang i antall branner i driftsbygninger i landbruket, men en økning for boligbranner.
Første del av 2017 viser en nedgang i antall branner i driftsbygninger i landbruket, men en økning for boligbranner. Foto: Landbrukets brannvernkomité/Thor Kr. Adolfsen.

I perioden har 72 driftsbygninger blitt skadet i brann. Totalt er det brannskader for 146 millioner kroner. Det er registrert brann i 122 boliger i landbruket. Undersøkelser gjort av Landbrukets brannvernkomité i 2013 viser at 2 av 3 branner i landbruket er relatert til elektriske anlegg eller elektrisk utstyr. Manglende ettersyn og vedlikehold av elektrisk anlegg og utstyr, samt feil bruk, er viktige årsaker til brann oppstår. Satsing på forsterket el-kontroll med varmesøkende kamera bidrar positivt for driftsbygningsbranner, og vil nå bli utvidet til å omfatte også boliger.

Nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket

Landbrukets brannvernkomité er en av medlemmene i Nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket, som årlig møtes hos Landbruks- og matministeren. Samarbeidsforumet består av medlemmer fra både forvaltning, organisasjoner, rådgivingstjenester og private. På møtene blir orienterer medlemmene forumet om relevant arbeid. Møtene har bidratt til dialog mellom medlemmene om arbeidet med HMS i landbruket. 

Til toppen