Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Revidert nasjonalbudsjett:

Regjeringen foreslår beredskapslager for koppevaksine

Regjeringen foreslår å sette av 12,8 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til anskaffelse av et nasjonalt beredskapslager av vaksine mot kopper.

– Dette er et tiltak for å styrke vaksineberedskapen i landet, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. – Det er ingen grunn til å være bekymret for å bli smittet av kopper slik situasjonen er i dag, og det er ikke nødvendig for folk å vaksinere seg nå. Vi kjøper inn vaksine i beredskap for å være føre-var. Det handler om ta folks trygghet på alvor.  

Koppeviruset er et smittsomt og dødelig virus som gir høy feber og utmattelse, etterfulgt av et karakteristisk utslett, særlig i ansikt, på armer og ben. Viruset ble erklært utryddet i 1980. Det er nå kun to laboratorier i verden som lagrer og håndterer koppevirus. Det er imidlertid stadig enklere å kunstig fremstille virus på grunn av økt tilgang på genetisk informasjon, nye teknologiske muligheter og økt kompetanse i fagmiljøene. I 2017 laget en gruppe kanadiske forskere et kunstig koppevirus (hestekopper).

En arbeidsgruppe nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet har anbefalt at Norge har lager av koppevaksine i beredskap. De viser til at biologiske midler som koppevirus i verste fall kan bli brukt i onde hensikter. For å styrke vaksineberedskapen vil regjeringen gå til anskaffelse av ulike typer koppevaksine til bruk i forskjellige situasjoner og målgrupper.

– Vi følger nå opp arbeidsgruppens anbefalinger. Det er viktig å ha beredskap også mot mulige biologiske trusler. Et beredskapslager mot koppevirus vil styrke Norges beredskap mot en slik mulig trussel, sier Listhaug.

Til toppen