Historisk arkiv

Regjeringen foreslår endringer i Medieeierskapsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Regjeringen foreslår en rekke endringer i Medieeierskapsloven for å gjøre regelverket mer fleksibelt i møte med en mediesektor i rask forandring. Forslaget er basert på Medieeierskapsutredningen 2012 og den påfølgende høringen.

Faksimiler av ulike digitale medier

(Illustrasjon: KUD)


Regjeringen foreslår en rekke endringer i Medieeierskapsloven for å gjøre regelverket mer fleksibelt i møte med en mediesektor i rask forandring. Forslaget er basert på Medieeierskapsutredningen 2012 og den påfølgende høringen.

Prop. 142 L (2012-2013) Endringer i lov om medieeierskap

- Medieeierskapsloven er et viktig virkemiddel for å sikre et mediemangfold i hele landet. På grunn av den raske utviklingen vi har sett i mediesektoren, er det nødvendig med endringer i det eksisterende lovverket. Endringene vil sikre en fleksibel regulering som kan møte endringene i mediesektoren, sier kulturminister Hadia Tajik.

Hovedendringer i loven:

  • Loven gjøres gjeldende for elektroniske massemedier som har som formål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og debatt.

  • Dagens markedsinndeling på nasjonalt nivå beholdes. Samtidig gis Medietilsynet hjemmel til å utvide med et fjerde elektronisk mediemarked i forskrift. Inntil det ev. blir etablert et eget marked for elektroniske medier, blir lesning/dekning av papiraviser og papiravisenes nettjenester regnet som et felles marked for dagspresse.

  • Dagens 1/3-grense for eierskap innenfor ett nasjonalt mediemarked opprettholdes. I tillegg innføres en absolutt nedre grense for inngrep på ¼ av et nasjonalt marked.

  • Særregelen om krysseierskap oppheves, men tilsynet kan legge vekt på slike eierposisjoner i konkrete vurderinger av erverv.

  • Egne regler om eierkonsentrasjon på regionalt nivå opprettholdes, men det legges opp til at regionale mediemarkeder og eierskapsgrenser fastsettes i forskrift av Medietilsynet. Som mange av høringsinstansene har pekt på er lokal- og regionavisene inne i en omstilling til et hardere konkurranseklima. Departementet mener derfor at de regionale grensene bør settes noe høyere enn i dag. I tillegg varsles en egen evaluering av konkurransesituasjonen og forholdene for meningsmangfold regionalt i løpet av tre år.
     

Reglene om multimedieeierskap forenkles. Etter dagens regler vil grensen ved eierskap innenfor alle tre mediemarkeder være 20 pst. i hvert marked. Forslaget innebærer at for aktører som har passert 1/3-grensen på nasjonalt nivå, settes grensen til 25 pst. i øvrige markeder.