Regjeringen innfører flere tiltak for å begrense spredning av ny virusvariant til Norge

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen innfører flere tiltak med umiddelbar virkning for å begrense og forsinke spredning av den nye virusvarianten som er oppdaget i Sør-Afrika.

– Vi må forsinke og begrense at virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika sprer seg til Norge. Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Nå ser vi en negativ utvikling i pandemien. Helsemyndighetenes mål er å forsinke utbredelsen i Norge. Regjeringen innfører derfor målrettede innreisetiltak for å begrense importsmitte fra disse landene i det sørlige Afrika. Det betyr økt kontroll på grensen og pliktig karantenehotell for reisende fra de aktuelle landene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

De nye tiltakene er basert råd og anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI.

Nye råd og regler

Følgende land omfattes av tiltakene: Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi. UD fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendig til disse landene.  Dette rådet vil vurderes fortløpende i samråd med helsemyndighetene.  

Følgende tiltak gjelder fra midnatt natt til lørdag 27. november:

  • Alle som ankommer Norge etter å ha oppholdt seg i de berørte landene får plikt til gjennomført test før innreise, test ved ankomst, test etter 7 døgn og å være i innreisekarantene i 10 døgn uavhengig av om man kan fremvise dokumentasjon på at man er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom.
  • Innreisekarantenen skal gjennomføres på karantenehotell. Ved negativt resultat på PCR-test tatt tidligst 3 døgn etter innreise kan resten av innreisekarantenen gjennomføres i egen bolig eller på annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Ved negativ PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter innreise kan karantenen avsluttes.
  • Personer som har som har oppholdt seg i de aktuelle landene etter 16. november 2021 og har ankommet Norge før 27. november 2021 skal så snart som mulig teste seg for SARS-CoV-2 med testmetoden PCR. Personen skal teste seg selv om vedkommende har testet seg før 27. november 2021. De anbefales at de går i innreisekarantene i 10 døgn fra ankomstdato.
  • Barn under 18 år som kommer reisende alene og diplomater kan gjennomføre innreisekarantenen i egen bolig eller på annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Disse har likevel krav til test.
  • For å sikre at kontrollen av reisende fra disse områdene overholder plikten til test og karantene, vil politiet ha en spesiell kontrollinnsats mot reisende som kommer fra disse landene.
  • Det innføres forbud mot direkteflyvninger fra disse landene.

– Det er veldig viktig at disse rådene og reglene etterleves. Vi har et felles ansvar for å begrense smitten så langt det lar seg gjøre, sier Kjerkol.

Kan være mer smittsom

Virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika skaper bekymring fordi den ser ut til å spre seg svært raskt. Eksperter frykter også at varianten kan ha evne til å unngå vaksineimmunitet. Man vet ikke om virusvarianten er mer sykdomsfremkallende. Siden virusvarianten er såpass ny er det for tidlig å konkludere, men situasjonen overvåkes tett.

Strammet inn på innreisetiltak

Regjeringen har nylig strammet inn på innreisetiltakene. Du kan lese mer om dette her.