Rekorddeltakelse i Oste-VM

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Tallene er klare: Aldri før har så mange oster og osteprodusenter vært påmeldt til World Cheese Awards. 3472 oster fra 41 land deltar på osteverdensmesterskapet i Bergen den 2. november. Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier.

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food og for første gang i den 31 år lange historien, skal dette holdes i Norge. Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011. Da var det kun Tingvollost som representerte Norge. Den norske deltakelsen har økt hvert år og nå deltar brorparten av norske ysterier på oste-VM i Bergen. 

Norge inn på matkartet

– I år stiller Norge med rekordmange osteprodusenter og ostetyper til verdensmesterskapet. Produsentene skal vise fram de beste ostene Norge har å by på. Deltakelsen er med på å sette oss på det internasjonale matkartet og bygge Norge som matnasjon. Det bidrar til å øke verdiskapingen for mat- og reiselivsaktører i norsk landbruk. Jeg gleder meg til å se det store ostemangfoldet fra hele verden på Oste-VM, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud.

Norge stiller også med over 50 dommere som sammen med 180 internasjonale dommer skal smake seg fram til de beste ostene og årets vinner.

Aldri før har så mange oster og osteprodusenter vært påmeldt til World Cheese Awards. Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier.
Aldri før har så mange oster og osteprodusenter vært påmeldt til World Cheese Awards. Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier. Foto: Per Kvalvik.

Osterevolusjonen

– Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er. Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge. Aldri før og kanskje heller aldri siden vil det være så mange rare spennende og underlige oster samlet på en gang. Dette skal bli en folkefest hvor publikum kan komme og smake noen av verdens beste oster, sier daglig leder Bernt Bucher Johannessen i HANEN.

Oster fra hele verden 

I år blir Bergen utstillingsvinduet for over 3400 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.