Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Rekordmange husstander har tilbud om høyhastighetsbredbånd

Bredbåndstilbudet i Norge har blitt betydelig bedre det siste året. 86 prosent av norske husstander har nå tilgang til høyhastighetsbredbånd. - Det betyr at vi nærmer oss regjeringens mål om 90 prosent dekning innen 2020. Det er også gledelig at veksten særlig er kraftig i spredtbygde strøk, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Konsulentselskapet Analysys Mason har på oppdrag fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) gjennomført en undersøkelse av bredbåndsdekningen i Norge. Undersøkelsen viser betydelig vekst særlig når det gjelder de høye hastighetene.

For høyhastighetsbredbånd (over 100 megabit per sekund) er økningen på 3,4 prosentpoeng til 86 prosent av husstandene fra første halvår i 2018 til første halvår i 2019. Dette er en kraftigere vekst enn i samme periode i fjor.

- Det betyr at cirka 100 000 nye husstander har fått tilbud om høyhastighetsbredbånd fra 2018 til 2019. Trolig har statlige tilskudd bidratt til at minst 10 000 av disse husstandene har fått tilbudet, sier Astrup.

I spredtbygde strøk har 59 prosent av husstandene tilbud om høyhastighetsbredbånd, men veksten her er ti prosentpoeng fra 2018 til 2019.

- Disse tallene viser at regjeringens markedsbaserte og teknologinøytrale bredbåndspolitikk har vært svært vellykket. Vi har et dynamisk bredbåndsmarked med mange tilbydere og stor investeringsvilje. Den gode utviklingen utenfor de store byene det siste året har vært spesielt gledelig, sier Astrup.

I tillegg til den markedsbaserte utbyggingen har regjeringen bidratt med midler i områder som har vært for kostbare å bygge ut på kommersielle vilkår. Siden 2014 har regjeringen bidratt med omlag 900 millioner kroner i tilskudd til bredbånd..


Rapporten Bredbåndsdekning 2019 viser blant annet at dekningen for fiberbasert bredbånd i spredtbygde strøk nå er på 45 prosent, som er en oppgang på hele 13 prosentpoeng siden 2018.

Dette betyr at rundt 60 000 nye husstander i spredtbygde strøk har fått tilbud om fiber det siste året, slik at nær halvparten av alle husstander utenfor tettbygde strøk nå har tilbud om fiber.

Rapporten viser videre at totalt 98 prosent av landets husstander nå har innendørs 4G-dekning, en økning fra 97 prosent i 2018. I spredtbygde strøk har 88 prosent av husstandene innendørs 4G-dekning mot 86 prosent i 2018.

Les nyhetssaken og rapporten fra Nkom.

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00

Til toppen