Historisk arkiv

Norsk-ledet resolusjon om internt fordrevne personer vedtatt i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Over 40 millioner mennesker er på flukt i eget land. Norge har fremmet en resolusjon som i dag ble vedtatt i FN. – Resolusjonen er viktig for å bekrefte rettighetene til internt fordrevne personer og for å gi dem bedre beskyttelse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Resolusjonen (pdf) som ble vedtatt i tredje komité i FNs generalforsamling, understreker blant annet behovet for å øke assistanse til internt fordrevne personer.

Internt fordrevne får støtte i norsk-ledet FN-resolusjon.
FN har vedtatt en resolusjon - ledet av Norge - til støtte for folk som er drevet på flukt i eget land. Foto: UNOCHA

– Økt innsats for mennesker på flukt i eget land har lenge vært en viktig sak for Norge. Det er svært positivt at FN-resolusjonen nå er blitt vedtatt og jeg håper den vil bidra til økt innsats og oppmerksomhet både i FN-systemet og i medlemslandene, sier Eriksen Søreide.

Det er dobbelt så mange mennesker på flukt i eget land på grunn av krig og konflikt, som flyktninger som har krysset en landegrense. Internt fordrevne personer har ikke rett til beskyttelse under flyktningkonvensjonen, men behovene for humanitær assistanse og beskyttelse er likevel store.

I tillegg til 40 millioner mennesker internt fordrevet på grunn av krig og konflikt, blir om lag 25 millioner mennesker hvert år fordrevet i eget land som følge av naturkatastrofer.

Resolusjonen om internt fordrevne personer behandles av FNs generalforsamling hvert annet år, alltid under norsk ledelse. I årets resolusjon legges det vekt på at assistanse til internt fordrevne personer er nødvendig for å nå FNs bærekraftsmål. De fleste mennesker som er på flukt i eget land kan ikke vende hjem før etter mange år. Det er derfor viktig å ha et langsiktig perspektiv på assistansen som gis, for å unngå bistandsavhengighet og for å bidra til et liv i verdighet. Resolusjonen understreker også behovet for å trappe opp innsatsen i FN-systemet, og oppfordrer FNs generalsekretær til å ta grep for å sikre en mer effektiv og samordnet oppfølging.