Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Revisjon av returprogrammet til Afghanistan

En revisjonsrapport Deloitte har gjennomført på oppdrag av UDI antyder at det kan ha vært mislighold knyttet til deler av retur- og reintegreringsprogrammet til Afghanistan (IRRANA). Alle pengeoverføringer til programmet ble stoppet i oktober 2015.

Departementet mottok 16. februar en revisjonsrapport av deler av retur- og reintegreringsprogrammet til Afghanistan (IRRANA). Programmet gjennomføres i regi av International Organization for Migration (IOM) på vegne av Utlendingsdirektoratet (UDI). Revisjonen er gjennomført av Deloitte på oppdrag fra UDI. 

– Vi ser svært alvorlig på forholdene, og har vært i kontakt med IOMs hovedkontor i Genève. Vi er glade for at IOM tar dette på største alvor og har igangsatt interne undersøkelser i saken, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP). 

Rapporten antyder at det kan ha vært mislighold knyttet til to komponenter i returprogrammet; boligstønad og yrkestrening for unge. Øvrige deler av programmet er så langt ikke gjennomgått med tanke på misligheter. Alle pengeoverføringer til programmet ble stoppet i oktober 2015. Det vurderes nå videre undersøkelser i saken, og UDI og departementet ser på midlertidige alternativer for stønadsutbetaling ved returer til Afghanistan. 

– Vi vil følge saken nøye og påse at det blir ryddet opp. Det er svært viktig at alle impliserte i saken gjennomgår interne rutiner for å unngå lignende forhold i fremtiden, sier Listhaug.

Til toppen