Beklagelig russisk veto i Sikkerhetsrådet

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Russland la lørdag ettermiddag (15.3) ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Ukraina. Norge var medforslagsstiller til teksten.

Russland nedla i ettermiddag veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Ukraina. Norge var medforslagsstiller til teksten.

- Russlands veto var forventet, men er likevel dypt beklagelig, sier utenriksminister Børge Brende.
 
Vedtaket som Russland blokkerte ville ha bekreftet Ukrainas suverenitet, uavhengighet, enhet og territorielle integritet. Teksten ville også ha fastslått at morgendagens planlagte folkeavstemning på Krim er ugyldig.
 
- Det er positivt at ingen av Sikkerhetsrådets andre medlemmer stemte imot resolusjonen. Det understreker den brede internasjonale respekten for Ukrainas grenser og sender et tydelig signal til Russland, sier utenriksminister Brende.
 
Forslaget til vedtak nevnte ikke Russland særskilt, men understreket sentrale folkerettslige prinsipper i FN-pakten som territoriell integritet og fredelig bileggelse av konflikt gjennom politisk dialog og internasjonal mekling.
 
Samtidig ville resolusjonen ha stilt krav til styresmaktene i Ukraina om å respektere folkeretten og å ivareta minoriteters rettigheter.
 
- Resolusjonsforslaget var godt balansert og foreslo et politisk spor ut av krisen. Det er derfor dypt beklagelig at det ikke ble vedtatt, sier utenriksministeren.
 
- Jeg legger til grunn at FNs generalsekretær vil videreføre sitt personlige engasjement for nedtrapping av situasjonen i samarbeid  med regionale organisasjoner som OSSE, sier Brende.