Historisk arkiv

Samler bredt spekter av aktører for å foreslå nye tiltak for bærekraftige matsystemer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I morgen samles over 80 deltakere fra næringsliv, sivilsamfunn, forskning og forvaltning for å drøfte tiltak å styrke bærekraften i matsystemene. Denne dialogen er del av Norges forberedelser til FNs toppmøte om matsystemer i New York i september i år.

Deltakerne på møtet dekker et bredt spekter av aktører med interesse for og engasjement i matsystemet i Norge. Jeg forventer at de vil bidra med viktig kompetanse og erfaringer inn i arbeidet med bygge bærekraftige matsystemer globalt og nasjonalt. Innspillene som aktørene kommer frem til, skal vi dele med FNs toppmøte, sier statssekretær Widar Skogan i Landbruks- og matdepartementet. Skogan er koordinator for den nasjonale dialogen på vegne av regjeringen.

FN vil fremme mer handling for å øke bærekraften i matsystemene

I forbindelse med toppmøtet i september, har FN oppfordret Norge og andre land til å arrangere dialoger om bærekraft i matsystemene. Innspillene som kommer ut av dialogene, skal bidra til nye tiltak for å endre måten verden produserer, omsetter og forbruker mat på, og skal gi framgang på alle de 17 bærekraftsmålene.  

Programmet for den nasjonale dialogen

Den digitale dialogen åpnes med innledninger fra statssekretær Skogan, NIBIO, Sjømat Norge, Folkehelseinstituttet, Norske reindriftsamers landsforbund, Spire og Felleskjøpet Agri. Deltakerne skal deretter diskutere ulike problemstillinger knyttet til bærekraftige matsystemer, og komme med forslag til hvordan vi skal gå i en mer bærekraftig retning. Avslutningsvis presenterer gruppene sine innspill for alle deltakerne. Både innledningen og oppsummeringen vil bli lagt ut som video i denne nettsaken etter møtet. 

Her er de overordnede temaene som skal bli diskutert:

Deltagerne blir delt inn i åtte grupper og skal diskutere ulike problemstillinger innen:

  1. Matsikkerhet og bærekraftig konsum
  2. Bruken av naturressursene
  3. Bærekraft i verdikjeden for mat
  4. Matvareberedskap og endret klima
  5. Tilgang på riktig og nødvendig utdanning, forskning og kompetanse
  6. Økonomisk og sosial bærekraft
  7. Ulike produksjonsformer og innsatsfaktorer
  8. Norge i verden