Historisk arkiv

Sammen mot matsvinn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tirsdag 24. september ble det delt ut 2,5 tonn blomkålstilker til kantiner i Østlandsområdet. Regjeringskantinene er en av mottakerne som disker opp med en spennende lunsjrett av blomkålkjerner, som ellers ville gått til dyrefor.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad heier på matsvinnprosjektet.

– Hvert år kastes over 390 000 tonn spiselig mat i Norge. Det er derfor viktig at bransjen tar nye grep for å bedre ressursutnyttelsen og kutte matsvinnet. Det er fint å se hvordan Findus og ISS viser vei for hvordan norske produsenter og kantiner kan utnytte mer av maten, sier landbruks-og matminister Olaug Bollestad.

Sammen om Matsvinn
Det er kjempeviktig at bransjen går foran for å bidra til en best mulig ressursutnyttelse i hele verdikjeden og å få ned matsvinnet, sier statsråden. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Hele verdikjeden med på laget

Tirsdag fikk 26 ISS-kantiner i Østlandsområdet blomkålstilker fra Findus-fabrikken i Larvik som ellers ville endt opp som matsvinn.

Blomkålkjernelunsjen i regjeringskantinen var et konkret resultat av matsvinnlunsjen som ble arrangert tidligere denne måneden. Der møtte landbruks- og matminister Bollestad representanter for matprodusenter, dagligvarehandelen og bransjens organisasjon mot matsvinn, Matvett, for å diskutere hvordan man i fellesskap kan redusere matsvinn.

– Det er kjempeviktig at bransjen går foran for å bidra til en best mulig ressursutnyttelse i hele verdikjeden og å få ned matsvinnet, sier statsråden.

Bransjeavtale om redusert matsvinn

Landbruks-og matdepartementet er et av fem departementer som har undertegnet en bransjeavtale om redusert matsvinn. Avtalen er også signert av 12 organisasjoner fra hele matbransjen. I tillegg har 93 bedrifter undertegnet særskilte tilslutningserklæringer til målene i avtalen hvor de forplikter seg til å måle og rapportere både omfanget av matsvinn og tiltak som er gjennomført.

– Vi kaster altfor mye mat! Det er både et etisk problem, det er et klima- og miljøproblem, og det er dårlig økonomisk. Ifølge FN-rapporten om bruk av land, bidrar matsvinn til mellom 8 og 10 prosent av menneskeskapte klimagassutslipp. Det er viktig at vi nå går sammen og legger til rette for en bedre ressursutnyttelse av våre fantastiske råvarer, avslutter Bollestad.