Historisk arkiv

Sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet

Proposisjonen til Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen har i dag lagt frem stortingsproposisjonen om sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet. Proposisjonen tar opp sentrale problemstillinger knyttet til eierskapsmessige forhold og sammenslåingens betydning for norsk olje- og gassvirksomhet. (30.03.07)

Pressetelefon: 415 73 500

Regjeringen har i dag lagt frem stortingsproposisjonen om sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet. Proposisjonen tar opp sentrale problemstillinger knyttet til eierskapsmessige forhold og sammenslåingens betydning for norsk olje- og gassvirksomhet.

I proposisjonen ber regjeringen Stortinget om fullmakt til å slutte seg til den planlagte sammenslåingen på de to selskapenes ekstraordinære generalforsamlinger i månedsskiftet juni/juli i år.

-Regjeringen mener at sammenslåingen av de to selskapene er industrielt og strategisk fornuftig, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. –StatoilHydro vil sammen kunne skape større verdier enn de har kunnet gjøre hver for seg, sier statsråd Enoksen.

Det er regjeringens oppfatning at navnet StatoilHydro på en god måte ivaretar tradisjonene fra de to sammenslåtte selskapene, og slutter seg til navneforslaget. Styret i det sammenslåtte selskapet skal utvikle forslag til nytt navn og logo. Et nytt navneforslag vil bli lagt frem til avgjørelse på generalforsamlingen i StatoilHydro i 2008. Staten som eier vil på generalforsamlingen forholde seg til et nytt navneforslag.

-Regjeringen legger til grunn at selskapets hovedkontor skal være i Stavanger, slik Statoils hovedkontor er i dag. StatoilHydro skal ha en størrelse og kompetanse i Stavanger som bygger opp om og videreutvikler det sterke miljøet i Stavanger, uttaler olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Olje - og energiministeren påpeker samtidig at regjeringen legger til grunn at selskapet opprettholder og videreutvikler de sterke kompetansemiljøene de to selskapene allerede har flere steder i Norge.

-Det er viktig at selskapet legger til rette for videre vekst i Nord-Norge når aktivitetsnivået gir grunnlag for det.  Regjeringen forventer at økende aktivitet vil gi industrielle virkninger i nord med naturlig tilhørighet av relevante ledelsesfunksjoner, sier statsråd Enoksen.

Statens eierandel i det sammenslåtte selskapet vil bli om lag 62,5 prosent. I tråd med Stortingets beslutning fra 2001 om minst 67 prosent statlig eierandel i Statoil og regjeringens eierskapspolitikk lagt frem i eierskapsmeldingen i desember 2006, legger regjeringen opp til at statens eierandel i det sammenslåtte selskapet over tid skal økes til 67 prosent.

Aksjeeierne i Hydro vil motta 0,8622 aksjer i det sammenslåtte selskapet for hver aksje de eier i Hydro som vederlag for overføringen av petroleumsvirksomheten. Aksjeeierene i Statoil og Hydro vil inneha henholdsvis 67,3 prosent og 32,7 prosent av aksjene i det sammenslåtte selskapet.

Olje- og energidepartement og Nærings- og handelsdepartementet har fått gjennomført en uavhengig finansiell vurdering av bytteforholdet. I vurderingen har det ikke kommet frem opplysninger som indikerer at staten bør ha innvendinger mot bytteforholdet.


Samleside om StatoilHydro