Historisk arkiv

Drøftet koronapandemien med Malis helseminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Koronapandemien sprer seg i afrikanske land og skaper særlig bekymring for situasjonen i sårbare land med svake helsesystemer.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein drøftet i et telefonmøte med Malis helseminister Michel Sidibé 30. mars de utfordringene som Mali og andre land i Sahel-regionen nå står overfor. Sidibé har bred internasjonal erfaring, blant annet som assisterende generalsekretær i FN. Han ga uttrykk for stor bekymring for de afrikanske landenes manglende beredskap til å håndtere krisen.

De to første tilfellene av covid-19 i Mali ble påvist 25. mars. Per 29. mars var det registrert 19 smittetilfeller og ett dødsfall. Med raskt voksende antall tilfeller i naboland som Burkina Faso, Algerie, Senegal og Elfenbenskysten er situasjonen utfordrende. I likhet med nabolandene er Mali allerede rammet av en langvarig humanitær krise og utviklingskrise som følge av konflikt, kronisk fattigdom og klimaendringer.

Mali har over 19 millioner innbyggere, men ifølge helseminister Sidibé er det per i dag kun tilgjengelig 2000 test-kits, 200 sengeplasser for å ta imot syke, ti respiratorer og tre-fem senger for intensivbehandling av koronasyke. Malis nasjonale responsplan mot covid-19 er utarbeidet i tett samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO), og tallfester behovene til om lag 80 millioner NOK. Basisutstyr og bedre kommunikasjon til befolkningen om enkle hygienetiltak utpekes som de mest presserende tiltakene.

- I den pågående globale krisen er internasjonalt samarbeid avgjørende. Jeg var glad for å kunne fortelle Malis helseminister at Norge bidrar med betydelige midler til den globale covid-19 responsen, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

- I tillegg har vi i Mali allerede kunnet omdisponere én million dollar til å respondere på pandemien, penger som går til Verdens helseorganisasjon gjennom FNs Trust Fund for fred og sikkerhet i Mali. Sidibé uttrykte takknemlighet for dette, og mente det var positivt at Norge jobber for en koordinert internasjonal respons både gjennom vaksinekoalisjonen Cepi og vårt initativ til et flergiverfond i FN, sier Ulstein.  

Norge har de siste årene styrket sitt engasjement i Mali og Sahel. Norsk ambassade ble opprettet i Bamako i 2017, og Mali er et partnerland for norsk bistand. Denne bistanden er i hovedsak rettet inn mot utdanning, klimatilpasset landbruk samt fred og demokratiske prosesser.