Sanner besøkte flerkulturelle Drammen

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner møtte blant annet elever med kort botid i Norge ved Åssiden videregående skole. Bakgrunnen for besøket er at statsråden denne våren reiser rundt i landet for å lytte til og lære av godt integreringsarbeid - og møte menneskene som gjør dette mulig.

– Det er bra å være her! Vi går sammen med ungdom på samme alder, og man blir kjent med andre og lærer seg fort norsk! sier Kokob Tadese (19) fra Eritrea.

19-åringen møtte sammen med Liya Gebrezgabher (20) - også hun fra Eritrea - kunnskaps- og integreringsministeren fredag ettermiddag da han besøkte Åssiden videregående skole i Drammen.

– Jeg elsker skole, så jeg jobber hardt med skolen! Det er bra at jeg fikk denne sjansen! Utdanning er viktig fordi man kan få jobb, og har man ikke jobb så er alt litt vanskeligere, fortsetter Liya Gebrezgabher. 

Kombinasjonsklasser

Sanner møtte elever som går i kombinasjonsklassene for ungdom i alderen 16 - 22 år med kort botid i Norge.

Kombinasjonsklassene er en avtale mellom Drammen kommune, Buskerud fylkeskommune og Åssiden videregående.

Klassene består av elever fra Drammen kommune som tar grunnskole for voksne og elever fra Åssiden videregående skole.

– Kombinasjonsklassen er et veldig godt tilbud! Elevene skryter av klassen! Det de trekker frem er at de er sammen med andre ungdommer, både norske- og innvandrerungdom, sier Jan Tore Sanner

– Og så legger elevene til at det er strenge regler der læreren stiller krav - man følges opp dersom man ikke kommer på skolen, og det er bra, sier Sanner.

– Alle som er her har jo med seg en bagasje. Dette er ungdommer som har vært på flukt, og da er det viktig at når de kommer hit så skal de få gode og trygge rammer, og at de lærer norsk på skolen, sier Sanner.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) deltok også på møtet med elevene på Åssiden videregående skole.

Målet med klassene er å gi minoritetsspråklige elever større muligheter til å gjennomføre ordinær videregående opplæring.

Innholdet i opplæringen har hovedfokus på norskopplæring og andre fellesfag, samt orientering om utdanningssystemet og yrkesorientering.

Sterke historier som setter spor

– Det er fantastisk at vi får besøk av to statsråder og at de får høre de sterke historiene elevene våre har på hjertet, sier rektor Ann Mari Henriksen ved Åssiden videregående skole.

– Det er sterke historier om styrke, drømmer og håp og jeg håper statsrådene fikk noe å tenke på. Det er så mye ressurser i disse ungdommene, avslutter rektor Ann Mari Henriksen ved Åssiden videregående skole.


Kampanje mot tvangsekteskap

Under besøket på Åssiden presenterte også statsrådene Sanner en kampanjefilm mot negativ sosial kontroll som han og barne- og likestillingsministeren så sammen med elevene.

Mange av ungdommene på Åssiden vgs. har venner som er redde for å bli giftet bort mot sin vilje. – Det er helt vanlig, sier en av jentene.

Minoritetsrådgiver Gudmund Rype i Drammen sier flere ungdommer tar kontakt med ham nå som sommeren står for døren.

– Vi ønsker at lærerne skal være ekstra oppmerksomme nå før sommerferien. Nå får alle skoler, helsestasjoner og fastleger brev hvor de blir bedt om å følge med, Vi mener de bør sette seg ned med ungdommene og snakke om hva som kan skje og hvor de kan få hjelp hvis de er redde, forsetter Sanner.

Dersom noen først har reist ut av Norge, er det veldig vanskelig for norske myndigheter å hjelpe dem, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H)

– Ingen skal bli giftet bort mot sin vilje. Og alle har vi en plikt til å varsle, sier hun.

Det er spesielt i sommerferien at ungdommer kan bli utsatt for tvangsekteskap, sier Helleland.

Linda Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner ser på kampanjefilm.
Linda Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner ser på kampanjefilmen om negativ sosial kontroll. Foto: KD

Jordbærpikene på Gulskogen

På Jordbærpikene på Gulskogen møtte Sanner den afghanske barneskolelæreren og firebarnsmor Zala Ghatole Ahmadzai.

Sammen med Zala står også sjefen hennes Anette Ryen. Hun er daglig leder for Jordbærpikene på Gulskogen og er den som ga Zala den livlinen hun har lengtet etter siden hun kom alene til Norge i 2004. En fast jobb.

– Dette er MIN jobb, sier Zala. Hun kan fortsatt nesten ikke tro at det virkelig er sant. At hun har en jobb å gå til, hver dag.

Jobben Anette ga henne betyr så uendelig mye mer enn inntekt og lønn. Den betyr anerkjennelse, fotfeste og verdighet.

– Det er så bra å komme seg ut av huset og se folk. Trivsel betyr mye, sier Zala.

Anette var skeptisk når hun først fikk søknaden. – Jeg var veldig usikker. Først og fremst på grunn av språkutfordringene. Men jeg fulgte heldigvis magefølelsen, sier hun.

Hun likte umiddelbart den sprudlende og glade Zala, en voksen dame, med arbeidspraksis og erfaring fra kjøkken og kantine både hos DNB og ved Fjell Bo- og servicesenter.

Nav fulgte opp med det som skulle avgjøre saken for Anette, den lille dråpen som ga Zala fast jobb i Norge - lønnstilskudd i ett år.

– Integrering er en toveisprosess hvor myndighetene skal sikre gode muligheter og den enkelte innvandrer må stille opp med egeninnsats. Regjeringen vil gjennomføre et integreringsløft. Vi vil styrke arbeidet med å få flere nyankomne flyktninger i utdanning eller jobb, og vi vil reformere introduksjonsprogrammet. Vi har tydelige forventninger til gode resultater og mer arbeidsrettede tiltak, sa Sanner.

I tillegg til Zala møtte statsråden flere deltakere fra Jobbsjanse prosjektet i Drammen. En av de andre deltakerne, Fatinah Badr, forteller at hun endelig har fått fast jobb på en barneskole. Hun forteller at uten praksis hadde hun aldri fått lære norsk på samme måte og oppfordrer ministeren til å gi flere folk sjansen til arbeidspraksis ikke bare norskopplæring på skolebenken.

Rania Sheyki som er veileder for Jobbsjansen forteller at de følger opp alle deltakere som har fått jobb i ette år etterpå for å sikre stabilitet.

Ut i det fri!

Siste post på turneen i Drammen var Biblioteket på Papirbredden. Der fikk Sanner møte representanter fra Jasmin Kvinnenettverk, Internasjonale Drammen og deltakere fra introduksjonsprogrammet.

I tillegg møtte han Den Norske Turistforening (DNT) Drammen og Omegns fulltidsansatte integreringsmedarbeider Havva Cukurkaya. –Jeg vil påstå at ingen kan bli lykkelige og integrerte i Norge dersom de ikke elsker naturen, sier hun. DNT arrangerer både hytteturer, fjellturer og kurs i påkledning for friluftslivet.

– Regjeringen støtter frivillig arbeid fordi vi vet at frivillige organisasjoner og idretten er limet i mange lokalsamfunn, og dermed er avgjørende for å få til god integrering lokalt. Og frivilligheten gjør så mye! Noen gir informasjon om og bidrar til norskopplæring, tilbyr kulturaktiviteter, rekrutterer barn til idretten og bidrar til dialog mellom trossamfunnene. Frivilligheten er en unik arena for deltakelse, samtidig som den bidrar til å løse mange viktige samfunnsoppgaver, sier Sanner.

Turen ble avsluttet med internasjonal mat laget av deltakerne og invitasjon til å besøke Globusfestivalen til høsten.

Til toppen