Historisk arkiv

Sanner møtte arbeidslivet i Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Mandag var kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner på plass ved Campus Helgeland i Mo i Rana. Det var duket for regjeringens andre innspillsmøte på høstens kompetanseturne.

Bilde av Jan Tore Sanner i Mo i Rana
Sanner på besøk hos Celsa Armeringsstål AS. Foto: KD

 Nå håper jeg at jeg ikke fornærmer noen; men alle vi som er her i dette rommet vil komme til å trenge faglig påfyll i årene som kommer. Kompetansereform handler ikke om "de andre", men om oss alle, åpnet statsråden til de rundt 50 deltakerne.

Sanner hadde invitert arbeidstakere, arbeidsgivere, representanter fra utdanningsinstitusjoner og regionalt næringsliv til faglige innledninger. Det ble også rundbordsdiskusjoner om tematikken digitaliseringsløft. Bakgrunnen er regjeringens arbeid med kompetansereformen Lære hele livet.

Fagarbeidere er kunnskapsarbeidere

Et særlig fokus for møte på Mo var digitalisering og robotisering i tradisjonell industri som resultat av den teknologiske utviklingen. I en region hvor 30 prosent ikke har mer enn fullført grunnskole, og hvor det andelsmessig blir stadig flere eldre, var statsråden opptatt av understreke at flere må fullføre og bestå videregående. Men også hvordan man kan sikre etter- og videreutdanning.

– Fagarbeidere er også kunnskapsarbeidere. Fremover vil flere kunne trenge å ta nye fagbrev på toppen av andre fagbrev. Norge vil mangle 70 000 fagarbeidere innen 2035, og vi trenger i fremtiden fagbrev på nye områder. For mange vil det bety det mer digital kompetanse på toppen av sterk fagkompetanse, sa statsråden videre.

Utfordres til å se helheten

Etter statsrådens åpningstale var det tid for innledninger fra inviterte innledere. Lars Nerdrum, sekretariatsleder for Kompetansebehovsutvalget (KBU), delte innsikt om regionale behov for kompetanse i Nordland.

– Industri 4.0 handler om å se helheten. Vi må få til samspill og synergier mellom mennesker og maskiner, sa Monica Paulsen, leder ved Arctic Cluster Team, i sin innledning.

Også styreleder ved NHO Nordland, Arve Ulriksen, distriktssekretær LO Nordland, Rita Lekang, fylkesrådet for utdanning i Nordland, Hild Marit Olsen, og førsteamanuensis, Siri Jakobsen, delte sine betraktninger om hvordan ulike aktører i arbeidslivet kan bidra til å løse kompetanseutfordringene i regionen.). NHO Nordland pekte blant annet på man bør utvikle flere opplæringstilbud i digital kompetanse, som er fleksible og nettbaserte, og som kan kombineres med arbeid. Alle aktørene var også opptatt av å fremme samarbeid mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene,

Regionale behov og utfordringer

Dagens andre bolk var diskusjon rundt bordene om tematikken. Deltakerne ble utfordret på hvordan arbeidstakere og arbeidsgiver kan bidra til å sikre regionen riktig kompetanse i tiden fremover.

– Dette har vært innsiktsfullt og spennende. Jeg er imponert over hvor mye man får til i Nordland og jeg ser frem til å ta med meg de regionale perspektivene i det videre arbeidet med kompetansereformen vår, avsluttet statsråd Sanner.

Industripark med særlig fokus på sirkulær økonomi

Sanner dro videre til bedriftsbesøk ved Mo Industripark etter innspillsmøte. Dette er en av Norges største industriparker og et ledende industrimiljø for hele Nord-Norge. Her besøkte han Celsa Armeringsstål AS – en av de 110 bedriftene i industriparken. Celsa er i dag landets største gjenvinningsbedrift, og har store planer om bruk av ny teknologi og automatisering for å oppnå en enda mer effektiv og miljøvennlig produksjon.

–Det er interessant å besøke en industripark som ligger så lengt fremme når det kommer til sirkulær økonomi. Dette er det vi trenger mer av. Jeg har også truffet mange lærlinger i dag, og disse vil spille en avgjørende rolle i fremtidens arbeidsliv. Og som bedriften selv trakk frem, skal de kunne fortsette å hevde seg i verdenstoppen må de hele tiden være oppdaterte og fylle på med kunnskap, sa kunnskapsminister Sanner.