Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Sannhetskommisjon i Colombia

- Det er svært positivt at den colombianske regjeringen og Farc-EP nå er enige om å opprette en sannhetskommisjon. Sammen med oppstart av humanitær minerydding, under ledelse av Norsk Folkehjelp, er dette et gledelig tegn på fremskritt i forhandlingene i Havanna til tross for at konflikten har blusset opp igjen i Colombia, sier utenriksminister Børge Brende.

Under en pressekonferanse i Havanna i dag annonserte den colombianske regjeringen og Farc-EP at de er enige om mandatet for en sannhetskommisjon. Opprettelsen av en sannhetskommisjon har vært et krav fra de mange ofrene i konflikten i Colombia. Kommisjonen skal arbeide i tre år etter signering av en endelig avtale for slutt på den væpnede konflikten i Colombia.

- Den siste tids opptrapping av konflikten med tap av menneskeliv på begge sider er bekymringsfull. Opprettelse av en sannhetskommisjon er viktig for å sikre ofrenes rettigheter i Colombia, og avtalen kommer på et avgjørende tidspunkt i fredsprosessen, sier utenriksministeren.

Den væpnede konflikten i Colombia har pågått i over 50 år, med alvorlige humanitære konsekvenser og lidelser for sivilbefolkningen. Fredsprosessen mellom den colombianske regjeringen og Farc-EP ble lansert i Oslo i oktober 2012. Forhandlingene finner sted i Havanna, hvor Norge er tilrettelegger sammen med Cuba.

Til toppen