Historisk arkiv

Satser på grøntproduksjon i Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Produksjon av poteter, grønnsaker og bær er halvert i Nordland de siste 10 årene, og er betydelig lavere enn forbruket i fylket. Fylkesmannen er bekymret for utviklingen i næringa, og har gjennom prosjektet «Oppfølgingsprosjekt tradisjonelt landbruk» en større satsning på grøntproduksjon.

Dialog med næringa om innhold i prosjektet

Det er stor interesse for prosjektet blant produsenter i Nordland, og god oppslutning om arrangementene til Fylkesmannen. I høst har det vært dialogmøter med næringa med motivasjonsforedrag fra unge produsenter og informasjon fra grossist om mulighetene i markedet. Under Økouka hadde Fylkesmannen også tre webinar, i samarbeid med Økouka Agder og Økouka Nordland.

Saken fortsetter under bildet

Grønnsaker.
Fylkesmannen i Nordland ønsker å øke grøntproduksjonen i fylket, etter en halvering i produksjonen de siste ti årene. Foto: Torbjørn Tandberg

Grøntsektoren mot 2035

Et utvalg bestående av aktører i grøntnæringen, avtalepartene i jordbruksforhandlingene og forvaltningen overleverte i mars 2020 en rapport om grøntsektoren mot 2035 . Utvalget ble nedsatt i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2019 og fikk som mandat å legge fram en langsiktig plan for styrket innovasjon, vekst og økt norskandel for grøntprodukter.

Rapporten peker på barrierer og muligheter for vekst og utvikling av grøntsektoren. Utvalget gir seks anbefalinger for videre innsats for sektoren. Anbefalingene peker bl.a. på tiltak for økt etterspørsel, produktutvikling, utvidet sesong og offentlig sektor som innkjøper. Videre pekes det på tiltak knyttet til utvikling av bærekraft som et konkurransefortrinn, styrking av produsentøkonomi, rekruttering og FoU-arbeid.