Scandinavian Star

Tale ved minnemarkering på Akershuskaia i Oslo på 25-årsdagen for Scandinavian Star-katastrofen.

Kjære overlevende, pårørende og berørte av ulykken,

Kjære alle sammen,

I dag er det 25 år siden fergen Scandinavian Star forlot Oslo med kurs for Danmark. Om natten brøt det ut brann om bord, katastrofen førte til at 159 mennesker omkom. 24 av dem var barn.

Våre tanker går til dem som mistet sitt liv denne skjebnesvangre natten 7. april 1990.

Mange pårørende er til stede her på minnemarkeringen i dag. Jeg forstår at dere alltid vil bære sorgen med dere og at savnet etter deres kjære stadig er like sterkt. Å tenke på dem må gjøre vondt, men jeg håper at det å minnes dem sammen med oss andre, kan lindre litt av den smerten dere bærer på.

Det var 482 mennesker om bord på Scandinavian Star. Mange overlevde katastrofen og opplevde panikk, redsel og død. Jeg tenker også på de overlevende som har bilder på netthinnen som kanskje aldri forsvinner. Min medfølelse er også hos dere.

Å se dere, de overlevende og etterlatte, samlet rundt minnesmerket, gjør et sterkt inntrykk på meg.

Det er når katastrofen rammer, samfunnet blir satt på prøve. Flere av de overlevende har takket redningsmannskap som kom til og hjalp denne natten. De var mange og fra ulike yrkesgrupper; politi, brannkorps, militære, frivillige og andre skip som var i nærheten.

Hjelpen kom, men dessverre kunne ikke alle berges.

25 år senere er det fremdeles mange spørsmål rundt ulykken. Og jeg vet at for dere har letingen etter svarene i alle disse årene etterpå vært en lang og vond vei.

Fremdeles leter vi etter svar. At vi finner dem er viktig. Vi vet at det er vanskelig å forsone seg med tap uten å vite årsakene. Jeg skulle ønske at vi hadde fått alle svarene tidligere. 

Jeg håper at vi ved neste minnesmarkering kan ha kommet fram til sannheten, og fått forsont oss med den tragiske ulykken for 25 år siden. 

Til dere som overlevde og dere som mistet noen dere var glade i – vi føler med dere.

Til de 159 døde – fred over deres minne.

Takk for oppmerksomheten.

Til toppen