Historisk arkiv

Seks utredninger om husdyrproduksjon og klima og miljø i landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Denne uken ble seks utredninger om husdyrproduksjon, og klima og miljø i landbruket presentert. Utredningene inngår som innspill til vårens jordbruksforhandlinger.

I jordbruksoppgjøret 2018 ble det bestilt utredninger om økonomiske og miljømessige gevinster med presisjonsjordbruk, muligheter for økt binding av karbon, og om hvordan tilbudet fra ulike husdyrproduksjoner varierer med endringer i priser og tilskudd.

Økonomiske og miljømessige gevinster med presisjonsjordbruk

Eng er den arealmessig største veksten i Norge. Presisjonsgjødsling på eng vil kunne gi store miljøgevinster ifølge utredningen fra Norsk Institutt for bioøkonomi. Utredningen peker på at presisjonsjordbruk kan bli vesentlig større i nær framtid. Utredningen trekker fram at det økonomiske potensialet ved bruk av presisjonsteknologi er størst innen grønt og hagebruk.

I en spørreundersøkelse som presenteres i utredningen fra Norsk Landbruksrådgiving kommer det fram at norske bønder er interesserte i presisjonslandbruk, men mange vet for lite for å komme i gang. I følge undersøkelsen oppgir en av tre at de bruker presisjonsutstyr. De som har kommet i gang oppgir at de sparer tid og penger på å drive med presisjonsjordbruk.

Muligheter for økt binding av karbon i jord

Rapporten som er levert av NIBIO vurderer ti ulike metoder som kan være aktuelle for at norske bønder kan bidra til å øke karbonbinding i jorda. Ambisjonen er å påvirke jordas klima de neste hundre årene. De ti ulike metodene krever god kompetanse hos bonden, men utredningen peker på at temaene jordbiologi, jordkarbon og dekkvekster er mer eller mindre fraværende i dagens landbruksskoleutdanning.

Utredningen fra AgriAnalyse trekker blant annet fram at en rekke studier i Europa tyder på at beitebruk fører til økt karbonlagring i beitemarka, og at omfattende beitebruk kan være et mulig klimatiltak. En annen studie viser at karbon lagres mye dypere i jorda enn tidligere antatt. 45 prosent av arealet i Norge kan brukes til beite, og det er et stort behov for mer kunnskap om i hvilken grad studier fra andre europeiske land kan overføres til de ulike jordtypene og klimasonene i Norge. 

Hvordan varierer tilbudet fra ulike husdyrproduksjoner med endringer i priser og tilskudd?

To prosjekter presenteres sammen i utredningen om husdyrproduksjoner fra NIBIO. Her pekes det på at tilskudd og pris påvirker produksjonene i landbruket i ulik grad. Prosjektene konkluderer at det er krevende å styre den kortsiktige produksjonstilpasningen ved å endre tilskuddene. Analysene som er foretatt i forbindelse med prosjektene tyder på at bonden svarer raskest på prisendringer.