Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Seksualisert vold i konflikt må bekjempes

- Voldtekt og overgrep som virkemiddel i konflikt får fryktelige følger for mennesker og lokalsamfunn. Slike grusomheter kan aldri aksepteres. Verden må handle, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Børge Brende
Utenriksminister Børge Brende på toppmøtet mot seksualisert vold. (Foto: Jan Speed, Bistandsaktuelt)

- Voldtekt og overgrep som virkemiddel i konflikt får fryktelige følger for mennesker og lokalsamfunn. Slike grusomheter kan aldri aksepteres. Verden må handle, sier utenriksminister Børge Brende.

Sammen med 50 utenriksministre, 900 eksperter, FN-ledere og representanter fra 100 land og hjelpeorganisasjoner fra hele verden, deltok han torsdag 12. juni på det største toppmøtet mot seksualisert vold i konflikt som noen gang er avholdt. 

"Global Summit to End Sexual Violence in Conflict" i London ledes av Storbritannias utenriksminister, William Hague, og ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger, Angelina Jolie. Målet er å samle verden til konkret handling for å bekjempe seksualisert vold i konflikt.

- Vi vet at forferdelige seksualiserte overgrep begås mot sivilbefolkningen, både kvinner og barn, men også menn, i mange konfliktsituasjoner. Vi så det på Balkan og i Rwanda, og vi ser det i Sør-Sudan og i Syria. Dette er helt grunnleggende brudd på menneskerettighetene og krigens folkerett, og det må stoppes. Overgrep må dokumenteres, overgripere må straffeforfølges og militære styrker må trenes i hvordan de skal møte og forhindre seksualisert vold i konflikt, sier Brende.

Konferansen har som målsetting å etablere en ny, internasjonal protokoll med standarder for dokumentasjon og etterforskning av seksualisert vold i konflikt. 

- Dette er et stort problem som ikke blir løst over natten, men denne konferansen er et veldig viktig og nødvendig skritt i riktig retning. Det krever en internasjonal bevisstgjøring, omfattende politisk mobilisering og konkrete grep som styrking av mange lands lovverk og handlingsvilje slik at overgripere kan stilles for retten, sier utenriksministeren.

Norge har jobbet i mange år for å styrke kvinners posisjon i konflikt og deltakelse i fredsbyggende arbeid. Vi støtter en lang rekke prosjekter i konfliktrammede land og arbeider målrettet i FN for å styrke ivaretakelsen av kjønnsperspektivet i både humanitær og militær innsats.

- Kampen mot seksualisert vold handler også om å kjempe mot stigmatiseringen av voldtektsofrene og inkludere dem i samfunnslivet. Jeg er dypt imponert over de mange kvinnene jeg har møtt her i dag som har reist seg etter grusomme overgrep og står fram som stolte og sterke verdensborgere og menneskerettighetsforkjempere. De gir håp og inspirasjon verden trenger for å bekjempe seksualisert ondskap i dagens konflikter, sier utenriksminister Børge Brende.

Til toppen