Seminar om ASEAN Economic Community

Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge samlet næringslivet for å diskutere etableringen av et indre marked i Sørøst-Asia – ASEAN Economic Community.

De ti landene i Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner (Asean) planlegger å etablere et indre marked i løpet av året. Et indre marked kan innebære lavere toll, enklere tollprosedyrer og friere flyt av arbeidskraft og tjenester.

– Asean er for tiden en av de mest dynamiske og raskest voksende regionene i verdensøkonomien. Med dette ambisiøse prosjektet vil Asean være godt på vei til å bli et av verdens største markeder, sa næringsminister Monica Mæland (H) da hun åpnet seminaret.

Over 250 norsk-eide selskaper er i Asean-landene i dag; i Brunei, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand og Vietnam. Varehandelen mellom Norge og disse landene er tredoblet det siste tiåret. Samlet er de Norges 4. viktigste handelspartner (når EU telles som ett marked).

– Målet med dette seminaret er å øke oppmerksomheten rundt muligheten for norsk handel og investeringer i Sørøst-Asia og diskutere mulighetene ved økt økonomisk integrasjon for norske selskaper i regionen, sa Mæland.

Aseans generalsekretær Le Luong Minh, direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth og fageksperter holdt innlegg under seminaret. Et panel bestående av norske bedrifter med erfaringer fra Asean diskuterte hvordan norske selskaper best kan posisjonere seg for å utnytte de mulighetene som følger av økt vekst og økonomisk integrasjon.

– Det er tydelig at norske selskaper har grundige kunnskaper om markedene i ASEAN, og at det fremdeles er stort potensial for ytterligere tilstedeværelse av norsk næringsliv i regionen. Det er viktig at norske selskaper ser enda bredere på ASEAN, både når det gjelder land og sektorer med fremtidig potensial, oppsummerte Torger Reve, moderator for konferansen.

Seminaret ble etterfulgt av en nettverkslunsj og speed-dating mellom bedriftene og Innovasjon Norges landrepresentanter i Sørøst-Asia.

  • Asean er en sammenslutning av ti land i Sørøst-Asia; Brunei, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand og Vietnam.
  • Stiftet i 1967 for å styrke økonomisk, sosial og kulturell utvikling mellom medlemslandene.
  • Asean har over 620 millioner innbyggere og landene er i sterk vekst.
  • Samlet har de verdens 7. største økonomi, med et brutto nasjonalprodukt på 2500 milliarder dollar.
  • Planlegger å etablere et indre marked innen utgangen av 2015 ved navn Asean Economic Community (AEC).
Til toppen