Historisk arkiv

Seminar om havbunnsmineraler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Det er en stor glede for meg å ønske velkommen til Olje- og energidepartementet og til seminar om havbunnsmineraler og det som kan komme til å bli en ny og spennende havnæring for Norge.

Landet vårt er rikt på naturressurser, og vi har en lang tradisjon for å forvalte disse ressursene i et langsiktig perspektiv til det beste for samfunnet.

Dette har lagt grunnlaget for verdiskaping fra de blå næringene. Det nære samarbeidet mellom bedrifter, forskningsmiljøer, arbeidstakere og myndigheter har spilt en viktig rolle i den historiske utviklingen av Norge som havnasjon.

I årene som kommer vil den voksende verdensbefolkningen ha behov for flere jobber, mer mat, medisiner, energi og mineraler. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) anslår at havøkonomiens bidrag til verdiskaping i verden vil dobles innen 2030, sammenlignet med 2010.

Havet vil også i overskuelig fremtid være en av Norges viktigste kilder til arbeidsplasser, verdiskaping og velferd i hele landet, og kan samtidig bidra til å løse miljø- og klimautfordringene verden står overfor.

I går lanserte statsministeren sammen med bla olje- og energiministeren regjeringens oppdaterte havstrategi. Den bekrefter at havet og havnæringene fortsatt er et høyt prioritert satsingsområde for regjeringen.

Hovedformålet for havsatsingen er at Norge skal være en ledende havnasjon.

For å oppnå dette vil regjeringen bidra til størst mulig samlet bærekraftig verdiskaping og sysselsetting i havnæringene, i de eksisterende næringene som olje og gass, sjømat og skipsfart. Samtidig skal det legges til rette for nye næringer slik som offshore havbruk, havbunnsmineraler, vindkraft til havs og nye biologiske ressurser til mat og medisiner.

Gode og forutsigbare rammebetingelser for næringslivet legger til rette for videreutvikling av de sterke kunnskaps- og teknologimiljøene langs hele kysten, styrker havnæringenes langsiktige konkurransekraft internasjonalt og bidrar til bedre havmiljø.

I den oppdaterte strategien identifiserer regjeringen i tillegg tre områder som blir stadig viktigere i regjeringens satsing på hav: Klima og grønn skipsfart, kompetanse og digitalisering og regional og lokal verdiskaping.

Stadige framskritt og nye teknologiske løsninger åpner for økt teknologioverføring, læring på tvers av næringer og mulighet for mer fleksibel bruk av arbeidskraft.

Dette kan gjøre havnæringene mer robuste og mindre sårbare for svingninger i markedene. De framvoksende næringene bygger videre på kompetansen og teknologien som er utviklet i etablerte havnæringer, og særskilt leverandørindustrien til olje- og gassnæringen. Det grønne skiftet gir nye muligheter for omstilling, innovasjon og vekst.

Oppsummeringen av den oppdaterte havstrategien er at regjeringen leverer!

1.april 2017 fikk Olje- og energidepartementet overført ansvaret for forvaltningen av havbunnsmineraler fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Ny lov om mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen ble vedtatt i Stortinget i februar, og vil tre i kraft 1.juli i år. Den er i all hovedsak bygget på de samme prinsipper som gjelder for petroleumsvirksomheten. Dermed er rammeverket for leting etter og utvinning av havbunnsmineraler etablert.

Oljedirektoratet har fått i oppdrag å kartlegge potensialet for havbunnsmineraler på norsk sokkel, og er allerede godt i gang. Direktoratet gjennomførte sitt første tokt i egenregi i fjor sommer og planlegger et nytt tokt denne sommeren.

Kartleggingen så langt har gitt positive resultater og det er gjort funn av både manganskorper og sulfidforekomster i dyphavsområdene i Norskehavet.

Regjeringen har i Granavolden-plattformen sagt at den vil forvalte havbunnsmineraler i tråd med ny havbunnsminerallov og vurdere deler av norsk kontinentalsokkel for kommersiell og bærekraftig utvinning av havbunnsmineraler. Det følger av loven at før områder kan åpnes for leting etter og utvinning av havbunnsmineraler, må områdene åpnes for slik virksomhet. Som del av en slik åpningsprosess skal det gjennomføres en strategisk konsekvensutredning.

På forskningsfeltet har Olje- og energidepartementet bedt Forskningsrådet om å fremskaffe et kunnskapsgrunnlag for forskning og teknologiutvikling på mineralutvinning på havbunnen. Forskningsrådets arbeid vil bli del av departementets vurderinger av behovet for en eventuell FoU-satsing.

Også i akademia og i industrien foregår det ting. Tidligere i år ble "Forumet for marine mineraler" etablert med sekretariat på NTNU og med deltakere både fra forskningsinstitusjoner og industriaktører. Dette er positivt! Det er gjennom samarbeid og kunnskapsdeling en vil bygge kompetanse og utvikle gode, fremtidsrettede løsninger.

Det skjer derfor mye spennende på dette området i Norge for tiden. Samtidig er dette en virksomhet som er i en tidlig fase internasjonalt.

Utvinningsteknologier er under utvikling, det samme er forskningen på mulige konsekvenser av slik virksomhet både for naturmiljøet og andre næringer. Det er fortsatt behov for mer kunnskap og teknologiutvikling.

Norge har et svært godt utgangspunkt for å legge til rette for nye havnæringer og særlig havbunnsmineraler; vi har lang tradisjon for en forsvarlig forvaltning av naturressursene, vi har en høyteknologisk og kompetent industri og vi har sterke og innovative forskningsmiljøer som vil kunne drive fram nye teknologiske løsninger og legge grunnlaget for en bærekraftig utnyttelse av naturressursene.

Historien om fremtidens Norge er en fortelling om havet. Og kanskje blir havbunnsmineraler et nytt kapittel i denne fortellingen.

Jeg ønsker dere et godt seminar!