Historisk arkiv

Norge deler flere covid-19-vaksiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norges finansiering av Covax gir ytterligere én million vaksinedoser til den globale fordelingsmekanismen Covax AMC (Covid-19 Vaccines Advance Market Commitment). – Disse vaksinene skal nå fordeles mellom helsearbeidere og risikogrupper i lavinntektsland. Det kan utgjøre en enorm forskjell i land som har store mangler på vaksiner, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

I pandemi-bekjempelsen bidrar Norge på tre ulike måter: Gjennom finansiell støtte, viderefordeling av fremtidige overskuddsvaksiner og ved å overføre opsjoner gjennom fordelingsmekanismen Covax.

Vaksinene som nå kommer lavinntektsland til gode, er et resultat av at Norge i fjor kjøpte opsjoner på vaksinedoser gjennom Covax. Pengene ble bevilget over bistandsbudsjettet og faller inn under regelverket for offisiell utviklingsbistand (ODA). Siden Norge deltar i EUs innkjøpsmekanisme, ble det allerede på bevilgningstidspunktet vurdert som lite sannsynlig at Norge ville benytte disse opsjonene. Vaksinene inngår alle i EUs portefølje av vaksinekandidater mot covid-19. Dette er derfor ikke vaksinedoser som kunne ha vært benyttet i det norske vaksinasjonsprogrammet.

– Det haster med å få vaksinert helsearbeidere og sårbare grupper i land med svakere helsesystem. Helsearbeidere er svært utsatt og å sikre at de kan jobbe trygt er viktig. Covax leverer vaksiner til utviklingsland som ikke har råd eller kapasitet til å konkurrere på vaksinemarkedet. Vi styrker helsesystemene i disse landene og ruster dem for å komme raskere ut av pandemien, sier Ulstein.

Fra før av har Norge overført vaksineopsjoner (AstraZeneca og Pfizer) til Covax AMC. Nå er det klart at overføringen av de resterende opsjonene bidrar med 895.000 Novavax-vaksinedoser og 164.000 Janssen-vaksinedoser til fordelingsmekanismen. Samlet gir disse overføringene av norske opsjoner totalt 1.7 millioner vaksinedoser til Covax AMC.

– I Afrika er under 0,50 prosent av befolkningen fullvaksinerte. For de som har fått dose én haster det med å få levert vaksiner slik at de kan få siste dose. På grunn av eksportrestriksjoner i land som produserer vaksiner har Covax problemer med å få nok vaksinedoser. Denne vaksinekrisen gjør at det haster at Norge deler videre vaksiner, sier Ulstein.

Covax AMC planlegger å levere 1,8 milliarder vaksinedoser til 92 lav- og mellominntektsland i 2022. I tillegg til at Norge har delt alle vaksineopsjonene til Covax AMC, bidrar vi også med 1,3 milliarder kroner til fordelingsmekanismen. Disse pengene gjør at Covax kan kjøpe rundt 25 millioner vaksinedoser til lavinntektsland. Norge var blant de første landene til å bidra til den globale fordelingsmekanismen. 

– Gleden ved gjenåpning i Norge og andre land kan bli truet av nye virusvarianter. Det er også dette som gjør at en effektiv og rettferdig global innsats for å bekjempe covid-19  er i vår egeninteresse. Vi må raskest mulig dele og distribuere vaksiner til de fattigste landene. Flere av disse landene har også et svakere helsesystem slik at mange mennesker kan risikere å ikke få god nok behandling hvis de blir syke, sier Ulstein.

Norge har fått tilgang til covid-19-vaksiner til den norske befolkningen gjennom en avtale med EU. Regjeringen har besluttet å viderefordele covid-19-vaksiner som ikke skal brukes i det norske vaksinasjonsprogrammet.  Statsminister Erna Solberg formidlet under det Globale helsetoppmøtet (Global Health Summit) i mai at Norge videreformidler fem millioner vaksinedoser som del av den internasjonale pandemiresponsen gjennom Covax.

Pressekontakt: Tuva Bogsnes, tuva.bogsnes@mfa.no, mob.:93 23 18 83