– Singapore er Norges viktigste innfallsport til Sørøst-Asia

– Singapore er Norges viktigste innfallsport til Sørøst-Asia. Begge land er ledende maritime nasjoner som konkurrerer med kvalitet som fortrinn. Det er derfor en stor glede for meg å ta imot Singapores president i Oslo, sier statsminister Erna Solberg.

Singapores president Tony Tan Keng Yam tas i mot av statsminister Erna Solberg.
Singapores president Tony Tan Keng Yam tas i mot av statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Solberg møtte i dag president Tony Tan Keng Yam, som er på et tre dagers statsbesøk til Norge. Dette er det første statsbesøket fra Singapore til Norge. Forrige gang Solberg og Tan møtte hverandre var da Solberg var på offisielt besøk til Singapore i april.

– Singapore utgjør vårt viktigste økonomiske fotfeste i Sørøst-Asia.  Landet er i tillegg en pådriver for en internasjonal rettsorden i en region med økende spenninger.  Derfor er jeg svært glad for at også de politiske forbindelsene med Singapore er blitt styrket på flere viktige arenaer de siste årene, sier Solberg.

Blant annet har Singapore siden 2013 sittet som observatør i Arktisk Råd, mens Norge i 2015 ble utnevnt som sektordialogpartner til den regionale organisasjonen «Association of Southeast Asian Nations» (ASEAN). Norge har i tillegg vært medlem av «Asia-Europe Meeting» (ASEM) siden 2012.

Under møtet med president Tan viste statsminister Solberg til at over 250 norske virksomheter er etablert i Singapore, herunder en komplett klynge av selskaper innen maritim industri/offshore. Samtidig er forskning og utdanning blitt stadig viktigere i forholdet mellom Norge og Singapore. 

Maritime and Port Authority of Singapore og Forskningsrådet har hatt en samarbeidsavtale om maritim forsking siden 2000. Under presidentens Norgesbesøk er det inngått samarbeidsavtaler mellom næringsaktører og utdanningsinstitutter innen innovasjon og teknologi. Blant annet er det inngått avtaler mellom NTNU og Singapores to ledende universiteter. 

På statsbesøkets siste dag, onsdag 12.oktober, vil presidenten blant annet besøke Universitetet i Tromsø og universitetets forskningsskip «Helmer Hansen».

Til toppen