Historisk arkiv

Skolen - en gamblingfri sone

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

-Skolen skal være en arena for læring og ikke for pengespill, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal. Nå sender departementet og Lotteritilsynet ut informasjon om hvordan videregående skoler og folkehøyskoler kan bli gamblingfrie.

Dette er en del av regjeringens handlingsplan mot pengespillproblemer. Lotteri- og stiftelsestilsynet følger opp denne handlingsplanen med en informasjons- og holdningskampanje mot gambling.

Hver fjerde ungdom mellom 15 og 18 år spiller om penger i skoletiden. 17 prosent av disse gambler om penger på internett. I snitt utvikler minst én person av en klasse på 30 elever pengespillproblemer. Over 11.000 ungdommer sliter med følgene av pengespill, ifølge Lotteritilsynet. Det er påvist en klar sammenheng mellom pengespillproblemer, karakternivå, leksearbeid og skulking.

-Vi kommer ikke til å pålegge skolene noe, men vi sender ut informasjon om hvordan de kan hindre at det blir spilt på skolene. Ungdommen skal ha en frisone fra gamblingsindustriens interesser. Skoler, elever og foreldre må samarbeid for å løse dette problemet, sier Øystein Djupedal.

I samarbeid med Lotteritilsynet sender Kunnskapsdepartementet ut følgende råd til alle videregående skoler og folkehøyskoler:

• Skolen kan sperre nettet for gamblingsider. En sperreliste kan lastes ned fra en nettside om spillavhengighet.

• Skolen kan ta avstand fra gambling i skolens ordensreglement/eller annet reglement.

• Skolen kan integrere problemstillingen i matematikkundervisningen. Oppgaver om spill og sannsynlighet kan lastes ned fra Det nasjonale nettstedet for matematikk.

• Skolen kan ta et synlig standpunkt i forhold til spill på skolens område. Til dette kan skolen få tilsendt effekter fra Lotteritilsynet, som plakater, sperrebånd, klistremerker til PC, buttens, brosjyrer og foredrag. Noe av dette kan også lastes ned fra tilsynets internettsider.