Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Slik er opptakskravene til grunnskolelærer- og lektorutdanningene

For å komme inn på grunnskolelærer- eller lektorutdanning, må du ha minimum karakteren fire i den enkleste matematikken på videregående skole, tre i norsk og 35 skolepoeng.

Gode inntakskarakterer har betydning for evnen til å gjennomføre høyere utdanning, og vil bidra at det uteksamineres flere lærere.

Minimum fire i den enkleste matten, tre i norsk og 35 skolepoeng
For å komme inn på grunnskolelærer- eller lektorutdanning, må du ha minimum karakteren fire i den enkleste matematikken på videregående skole, tre i norsk og 35 skolepoeng. Dersom du har bestått programfag i matematikk, oppfyller du også matematikkravet.

Hvis du vil bli lærer, men får en treer i matematikk fra videregående, så er det flere sjanser. Da har du i 2019 mulighet til å gå på forkurs for å forbedre karakteren, eller du kan gå opp som privatist

Kompetansekrav i norsk, matematikk og englsk
Regjeringen har innført kompetansekrav for lærere som underviser i norsk, matematikk og engelsk. Lærere som underviser i disse fagene i barneskolen må ha minimum 30 studiepoeng faglig fordypning mens lærere i ungdomsskolen må ha minst 60 studiepoeng. Kravene må være oppfylt innen 2025.

Lærere som ikke oppfyller kravene til undervisning i enkeltfag kan fortsatt undervise i disse fram til 2025. Etter dette kan de fortsatt undervise, men da i andre fag. Det er dermed ikke snakk om noen "avskilting" av lærere. Kommunene har ansvaret for at alle lærere som trenger og ønsker det får videreutdanning slik at de oppfyller kompetansekravene.

Til toppen