Fredsavtale avgjørende for å stanse overgrep mot sivile i Sør-Sudan

- Jeg er dypt opprørt over brutaliteten i overgrepene mot sivile som er beskrevet i de siste rapportene til FN og Human Rights Watch. Nok en gang gjør de stridende partene det sjokkerende klart at de ikke sparer sivilbefolkningen i Sør-Sudan. Dette må stanse og partene må signere fredsavtalen som nå ligger på bordet, sier utenriksminister Børge Brende.

Både regjeringshæren og opposisjonens styrker har gjentatte ganger forpliktet seg til å stoppe overgrep mot sivile og å etterforske og straffe overgrep. Så sent som i februar 2015 skrev begge parter i konflikten under på å opprette en mekanisme for straffeforfølge de mest sentrale forbryterne.

- Dessverre har ingenting skjedd. I stedet har voldsnivået økt og vi leser igjen rapporter om grusomme menneskerettighetsovergrep. FN-styrken UNMISS gjør en viktig jobb med å beskytte sivile på flukt som oppholder seg i leirer, men for sivile på landsbygda er det ingen i praksis ingen sikkerhet. Sivile av begge kjønn og i alle aldre er ekstremt utsatt for overgrep når de stridende partene herjer i deres områder, sier Brende. 

Konflikten som har rast siden desember 2013, har drevet millioner på flukt og skapt en dyp humanitær krise. Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har siden starten forsøkt å finne en politisk løsning på konflikten. Denne uken får de stridende partene et utkast til en fredsavtale som har støtte fra samtlige naboland i regionen.

-  Jeg er glad for at regionen nå står samlet bak en avtale. Partene har nå muligheten til å vise at de faktisk ønsker fred og en slutt på de menneskelige lidelsene i Sør-Sudan. Et oppgjør med de overgrepene som har skjedd i konflikten, vil være avgjørende for forsoning og en varig fred, sier utenriksministeren.

Til toppen