Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Solberg og Bollestad på Årungen Utedrift

Statsminister Erna Solberg og landbruks- og matminister Olaug Bollestad har besøkt pilotprosjektet Årungen Utedrift på Trosterud gård. Det er et Inn på tunet tiltak som tilbyr tjenester til personer med rusproblemer og psykiske utfordringer.

Det er annerledes når noe  levende venter på deg

På et sted som Årungen Utedrift får folk som har utfordringer i livene sine tilbake verdigheten, mener landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Mestring og utvikling, der du får bruke dine sterke sider,  er viktig for oss alle. Dyr og gård er en god måte å hjelpe folk til å leve gode liv. Det er annerledes når noe levende venter på deg hver dag, sier Bollestad. – Alle kan møte veggen og havne litt på utsiden av det ordinære livet. Her på Årungen utedrift får folk rammer og rutiner som gir mening og gjør det enklere å mestre hverdagen, sier Olaug Bollestad.

Erna Solberg og Olaug V. Bollestad på tunet.
Foto: Landbruks- og matdepartementet

Kommune-Norge bør bruke tilbudet

Det er i dag rundt 400 Inn på tunet gårder i Norge. Både Solberg og Bollestad mener kommune-Norge bør bruke dette tilbudet mer.
– Miljøet på en gård som følger livet og naturen gjennom årstidene, kontakten med dyr og andre mennesker er en stor ressurs både for den enkelte og for kommunene. Samtidig gir det ny og annerledes næringsvirksomhet for bonden, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Erna Solberg hilser på hesten.
Foto: Landbruks- og matdepartementet

Årungen Utedrift

Pilot Årungen Utedrift er et samarbeid med Frogn kommune avdeling Psykisk helse og rus, NAV Frogn og Fylkesmannen i Akershus. Piloten skal gi deltakere fra Frogn kommune meningsfylte aktiviteter og arbeid, for å gi de mestringsfølelse, utvikling og trivsel i hverdagen. Prosjektet er inne i sitt 3. år.

1.	Landbruks- og matminister Olaug Bollestad fikk prøve seg på hesteryggen.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad fikk prøve seg på hesteryggen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Inn på tunet

Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Godkjente gårder over hele Norge tilbyr aktiviteter som gir meningsfylt arbeid, mestring, utvikling og trivsel. Aktivitetene i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der. Mange av Inn på tunet-tilbyderne har kompetanse fra andre sektorer enn landbruket, for eksempel sykepleier, lærer eller pedagog. 

Vertskapet Sveinung og Kjersti Jensen
Sveinung og Kjersti Jensen driver Årungen Utedrift. De startet opp med Inn på tunet for tre år siden. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Til toppen