Solsmak på melk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 26.01.2015
Melk og andre meieriprodukter harskner raskere og får en usmak når de utsettes for lys. Nyere forskning fra Nofima viser at klorofyll er en av årsakene.
Melk og meieriprodukter utvikler en usmak, såkalt solsmak, kun få minutter etter de blir utsatt for lys. Det har lenge vært forsket på grunnen til hvorfor meieriprodukter harskner fortere når de utsettes for lys, og særlig sollys, for å kunne beskytte produktene mot dette.
Nyere forskning fra Nofima viser at klorofyll, som kommer fra gresset kua spiser, er svært lysfølsomt, og setter i gang oksidasjon av melken når den utsettes for lys. Særlig fiolett, oransje og rødt lys påvirker denne oksidasjonen, og reagerer da spesielt på sollys.
Forskningen er finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og Norges forskningsråd.