Spesialitets-merke til ost og laks
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 20.01.2014
Osten Capra fra Aalan gård i Lofoten og Einerøykt laks fra Mikals Laks har fått Spesialitets-merket for sine kvalitetsprodukter.
Osten Capra fra Aalan gård i Lofoten og Einerøykt laks fra Mikals Laks har fått Spesialitets-merket for sine kvalitetsprodukter.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug delte ut de to Spesialitets-merkene under åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.
- Spesialitets-merket er viktig for å vise fram stolte norske matprodusenter og produkter. I butikk og på markeder, slik at forbrukerne finner veien til det norske matmangfoldet. Merket viser fram kvaliteteten og håndverket bak produktene, og det skal bidra til økt lønnsomhet for produsenten, sa Listhaug under tildelingen.
Kvalitetsprodukter
Osten Capra er en hvit halvfast geitost. Den lages i liten skala etter en lokal oppskrift og var den første osten som ble produsert på Aalan gård. Råvare er dagsfersk økologisk pasteurisert geitmelk fra egen gård. Dette er den første osten fra Lofoten som får Spesialitets-merket.
Mikals laks på Skiftun i Rogaland produserer røkt laks av høy kvalitet og fra oppdrettsanlegg som ligger i kort avstand fra produksjonsanlegget. Bedriften er familiedrevet og har siden oppstarten i år 2000 hatt en jevn vekst i omsetningen. Nå omsetter Mikals laks for 15 millioner kroner i året og mesteparten av produksjonen går til eksportmarkedet.
Landbruks- og matdepartementet står bak den norske deltakelsen sammen med Innovasjon Norge og Norges ambassade i Berlin.
Pressekontakt i Landbruks- og matdepartementet: Heidi Eriksen Riise, mob.: +47 975 17 227.