Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsministeren og forsvarsministeren besøkte amerikanske militærbaser

- USA er vår viktigste allierte. Vi har et langvarig og nært forhold som vi ønsker å utvikle videre, sier statsminister Erna Solberg.

IIMEF commander Brian Beaudreault, statsminister Solberg og Secretary of the Navy, Richard Spencer
IIMEF commander Brian Beaudreault, statsminister Solberg og Secretary of the Navy, Richard Spencer diskuterte det videre samarbeidet mellom Norge og US Marines. Foto: USMC

Torsdag 26. september besøkte statsministeren to amerikanske militærbaser sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Først ut var Naval Air Station i Jacksonville, Florida. Der får norsk personell for de maritime overvåkningsflyene P-8 sin utdanning.

Oppmerksomheten omkring havområdene i nord øker, og det er viktig for oss at våre allierte ser utfordringene i dette området. Vi trenger å ha god oversikt over den militære aktiviteten i nord, spesielt i havområdene. De nye P8 overvåkningsflyene vil være svært viktige for å få den situasjonsforståelsen vi trenger både i NATO, USA og Norge, sier statsminister Erna Solberg.

De siste årene har Russlands militære aktivitet i nordområdene vært økende og stadig mer avansert. De øver lenger sør og vest enn tidligere.

- Både USA og Norge trenger god oversikt og forståelse for hvilken aktivitet som pågår i Norges nærområder. For å få til det, må vi fortsette å ha et godt samarbeid mellom USA og Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Statsministeren og forsvarsministeren fortsatte til basen til det amerikanske marinekorpset (USMC) i Jacksonville, North Carolina.

- Det amerikanske marinekorpset er viktig for forsvaret av Norge. At de har forhåndslagret materiell hos oss, og øver og trener sammen med oss er strategisk viktig og til nytte for begge, sier statsminister Erna Solberg.

I Camp Lejune spiste de lunsj med amerikanske marinesoldater som skal til Norge.

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen serverer lunsj til marineinfanterister på en militærbase i USA.
Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen serverte lunsj til marineinfanterister fra II Marine Expeditionary Force torsdag. Foto: Marita Wangberg, FD

- Ordningen gir amerikanerne erfaring med å øve i Norge, og mulighet til samtrening mellom norske og amerikanske styrker. Dette bidrar til å styrke vår operative evne og forsvaret av Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Til toppen