Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsministeren på Compact with Africa i Berlin

- Norge ønsker et sterkere samarbeid mellom Afrika og Europa når det gjelder investeringer og næringsutvikling. Også norske bedrifter trenger nye markeder å vokse i og Afrika representerer spennende muligheter, sier statsminister Erna Solberg.

Fra Compact with Africa-høynivåmøtet i Berlin.
Compact with Africa i Berlin. Foto: Guido Bergmann/German Federal Government

I dag deltar statsministeren på høynivåmøtet Compact with Africa i Berlin. Statsminister Solberg er invitert sammen med utvalgte stats- og regjeringssjefer fra Europa og Afrika. Compact with Africa er initiert av forbundskansler Angela Merkel som også er vert for dagens høynivåmøte.

Tysklands forbundskansler Angela Merkler tar imot statsminister Erna Solberg på Compact with Africa-møtet i Berlin.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel tar imot statsminister Erna Solberg på Compact with Africa-møtet i Berlin 19. november 2019. Foto: Guido Bergmann/German Federal Government

Samarbeid om å utvikle næringsliv og industri i Afrika er til alles fordel. Det gagner både de afrikanske landene, G20-landene og partnere som Norge. Privat sektor bør se at det ligger store muligheter i å investere i Afrika, slik for eksempel Aker Energy gjør i Ghana, sier statsministeren.

Det var under sitt formannskap i G-20 i 2017 at Tyskland tok initiativ til et nytt samarbeid med de afrikanske land for å fremme økonomisk utvikling. Compact with Africa tar sikte på å stimulere utviklingen av privat sektor, økt handel og økte private investeringer i afrikanske land.

I sitt innlegg under høynivåmøtet i Berlin understreket Solberg at det krever langsiktig innsats fra både afrikanske og europeiske land for å sikre den stabiliteten næringslivet  trenger når de skal satse i Afrika. Norge samarbeider særlig nært med Ghana. Samarbeidet handler om byråkratireform, lovgivning og bygging av infrastruktur. Målet er å legge til rette for investeringer i landet.

Privat sektor spiller, slik regjeringen ser det, en sentral rolle for langsiktig vekst og utvikling i Afrika. Compact with Africa sammenfaller med norsk Afrika-politikk hvor vi vektlegger jobbskapning, næringsutvikling og næringsfremme.

Initiativet Compact with Africa har i dag tolv afrikanske partnerland: Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Egypt, Ethiopia, Ghana, Guinea, Morocco, Rwanda, Senegal, Togo and Tunisia.  De fleste av disse landenes stats - eller regjeringssjefer deltar på møtet i Berlin.

Til toppen