Historisk arkiv

Statsministeren til åpningen av Bokmessen i Frankfurt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Norge er i år gjesteland på verdens viktigste bokmesse. Det handler om norske forfattere, ytringsfrihet og demokrati når statsministeren, kulturministeren og Kronprinsparet deltar på åpningen av Bokmessen i Frankfurt tirsdag 15. oktober. Statsminister Solberg åpner dagen med en samtale med forbundskansler Merkel i Berlin.

Det er en stor ære å være gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Det er også en unik mulighet til å fremme norsk kunst og kultur, og til å øke salget av norsk litteratur til utlandet. Mer enn 100 norske forfattere kommer til Frankfurt.

- Norske forfattere forteller sterke og aktuelle historier om viktige tema i vår tid. Å se livet fra den andres ståsted er nyttig både som medmenneske og politiker. I Frankfurt skal vi vise den store bredden og mangfoldet i norsk litteratur til en hel verden, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren holder åpningstalen på vegne av Norge. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit vil lese Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen». Mottoet til gjestelandprosjektet, «The Dream We Carry», er hentet fra det diktet. Forfatterne Erika Fatland og Karl Ove Knausgård holder de litterære talene. Filmskaper og artist Elle Márjá Eira avslutter åpningsseremonien med en joik.

Kulturminister Trine Skei Grande foretar deretter den offisielle innvielsen av den norske gjestelandpaviljongen. Paviljongen blir et utstillingsvindu for norsk litteratur og en møteplass for forfattere, forlagsbransje, oversettere og publikum. Her blir det tett program på to scener i fem dager.

Bokmessen i Frankfurt handler om på ytringsfrihet, kulturelle rettigheter og demokrati, og er en møteplass for politisk debatt og meningsbryting.

- Norge er en tydelig forsvarer av universelle rettigheter og liberale verdier. Disse må vi forsvare hver dag. Som gjesteland skal vi løfte frem norske perspektiver og tankesett for et tysk og internasjonalt publikum gjennom et mangfold av kulturelle uttrykk, sier statsministeren.

Før besøket i Frankfurt skal statsminister Solberg møte sin tyske kollega, forbundskansler Angela Merkel i Berlin. De skal diskutere aktuelle bilaterale og internasjonale saker.

Statsministeren skal også besøke en barneskole som samarbeider med bokmessen og Bundesliga-klubben Frankfurt Eintracht. Her bruker de barn og unges interesse for fotball som motivasjon for å bli bedre i tysk og lesing. Målet for prosjektet er sosial integrering og like muligheter til utdanning for alle.

Deretter vil statsministeren skrive seg inn Frankfurt bys gjestebok, «Das Goldende Buch», under en mottakelse i byens rådhus ”Römer”.

- Tyskland er vår viktigste partner i Europa. Gjestelandprosjektet bidrar til å bringe våre to land enda tettere sammen, sier statsminister Erna Solberg.