Historisk arkiv

Statsministerens åpningstale på Gladmat 2021

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Kjære dere! Så godt å være tilbake! Jeg vet at det har krevd ekstra tankevirksomhet. Ekstra planleggingsmøter. Veldig mye usikkerhet rundt smittetall. Nye rutiner. Sikkert flere grå hår, hos dere som arrangerer årets Gladmatfestival.

Statsminister Erna Solberg åpner Gladmat 2021
Statsminister Erna Solberg åpner årets Gladmat i Stavanger. Foto: Ingrid Brandal Myklebust/Statsministerens kontor

Jeg vil takke dere for at vi får komme til en fysisk - og ikke bare en digital -  møteplass. Digital mat smaker ikke mye.

Dere har gjort Gladmaten 2021 så inkluderende som det er mulig å lage det – i den situasjonen vi og dere her i Rogaland står i.

Vi trenger jo nå å være sammen.

Nyte god mat og drikke.

Bli inspirert.

 

Å samles her er viktig på flere måter.

Gladmaten er jo en av Norges største og mest betydningsfulle matfestivaler.

Serveringsbransjen og mange av de små og store leverandørene deres har hatt en tøff tid siden mars i fjor.

Det at vi kan åpne opp. Det at vi igjen kan nyte livet på Gladmaten, ja det bidrar også til å få fart på Norge igjen. Men folkens, ikke så mye fart at dere glemmer meteren, da. Det er viktig å huske meteren og kohorten din også fremover. 

Lokalt næringsliv trenger en oppsving nå.

Jeg gleder meg til å ta turen rundt etterpå for å hilse på.

Og se alt dere har å by på. Fra små og store produsenter. 

 

Vi har jo et helt annet tilbud av lokalmat og matprodukter i dag enn vi hadde for et par tiår siden.

Matregionen Rogaland har dyktige matprodusenter som lager et mangfold av mat - med lokalt særpreg – av høy kvalitet.

Rogaland har gjort det godt i konkurransen Det norske måltid gjennom flere år.

Det er litt vanskelig for en bergenser å innrømme, men Rogaland har prisvinnende mat- og drikkeprodusenter. Og prisvinnende kokker som har fått priser både nasjonalt og internasjonalt. Dere slår naboen i nord.

Og flere restauranter har mottatt Michelin-stjerner. Det er imponerende.

Regjeringen har et mål om at Norge skal være en anerkjent mat-nasjon. Det var kanskje ikke sånn vi tenkte for 20-30 år siden. At Norge skulle være der oppe, og at turistene skulle komme, ikke bare fordi vi har fjord, fjell og hyggelige folk. Særlig i Bergen. Men at de faktisk også skulle komme på grunn av mat. 

Vi har utviklet en egen strategi for å få til dette.

Vi skal sette Norge på det internasjonale matkartet - blant annet ved hjelp av rene råvarer, trygg mat, unik smak og bærekraft. Da er det jo flott at dere begynner med bærekraft her, ved å ha en resirkulerbar festival. Det er jo ikke så rart. I dag er det faktisk forbudt med ting av engangsplast. Nå gjelder det å tømme skapene sine fort, det er altså ikke lov lenger.  

Store og små mat- og drikkefestivaler over hele landet spiller en viktig rolle i dette arbeidet for å lage Norge til en internasjonal matnasjon. 

Ved å tilby folk gode matopplevelser gjør dere Norge kjent som en spennende nasjon når det gjelder mat og drikke.

Jeg er også glad for at Gladmaten ønsker å skape en grønnere festival med mer bevisste forbrukere og publikum.

Med mer gjenvinning, ingen bruk av engangsservice og bestikk, og et eget vaskeri for tallerkener, bestikk og glass.

Takk for at dere for oss gir oss en festival som føles trygg og samlende.

Og som også gir mulighet og lyst til å prøve nye ting, smake og teste.

Kanskje kjøpe med noen råvarer hjem. Og se om man kan klare å få til det samme på eget kjøkken. 

Eller bli med på guidede mat-turer.

Jeg håper dere koser dere og nyter dagene på Gladmaten. Det skal i alle fall jeg gjøre i dag. Få den lille smaken, se alt det flotte. Og så skal vi være stolt over hva vi har fått til i Norge de siste 20 årene. Norge har blitt en helt annen matnasjon enn det vi var tidligere. Det er faktisk sånn at vi har noen av de beste råvarene. Og nå har vi blitt flinke til å bruke de på en fantastisk måte også.

Nyt festivalen. Og takk for at jeg fikk komme nok en gang!