Historisk arkiv

Statsråd Listhaug støtter kåringen av Årets kokk Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Årets kokk Norge skal kåres på Mathallen, i dag, 13. oktober. Vinneren skal representere Norge i den europeiske delfinalen i 2016 til Bocuse d'Or. Konkurransen har blitt arrangert siden 1987 og samler de beste kokkene fra hele verden.

Norske kokker har både gull-, sølv- og bronsemedaljer i konkurransen, senest i år ble Bocuse d'Or også vunnet av en nordmann, Ørjan Johannessen fra Bekkjarvik gjestgiveri. I medaljekampen er Norge dermed nest beste nasjon etter Frankrike: 

  LandGullSølvBronseTotalt
1. Frankrike 7 2 1 10
2. Norge 5 2 2 9
3. Sverige 1 4 1 6
4. Danmark 1 3 1 5
5. Luxembourg 1 0 0 1
6. Belgia 0 3 3 6
7. Tyskland 0 0 3 3
8. USA 0 1 0 1
9. Singapore 0 0 1 1
10. Island 0 0 1 1
11. Sveits 0 0 1 1
12. Japan 0 0 1 1

 

År

Gull

Sølv

Bronse

2015

Ørjan Johannessen,
Norge

Philip Tessier,
USA

Tommy Myllymäki,
Sverige

2013

Thibaut Ruggeri,
Frankrike

Jeppe Foldager,
Danmark

Noriyuki Hamada,
Japan

2011

Rasmus Kofoed,
Danmark

Tommy Myllymäki,
Sverige

Gunnar Hvarnes,
Norge

2009

Geir Skeie,
Norge

Jonas Lundgren,
Sverige

Philippe Mille,
Frankrike

2007

Fabrice Desvignes,
Frankrike

Rasmus Kofoed,
Danmark

Frank Giovannini,
Sveits

2005

Serge Vieira,
Frankrike

Tom Victor Gausdal,
Norge

Rasmus Kofoed,
Danmark

2003

Charles Tjessem,
Norge

Frank Putelat,
Frankrike

Claus Weitbrecht,
Tyskland

2001

François Adamski,
Frankrike

Henrik Norström,
Sverige

Hákon Már Örvarsson,
Island

1999

Terje Ness,
Norge

Yannick Alleno,
Frankrike

Ferdy Debecker,
Belgia

1997

Mathias Dahlgren,
Sverige

Roland Debuyst,
Belgia

Odd Ivar Solvold,
Norge

1995

Régis Marcon,
Frankrike

Melker Andersson,
Sverige

Patrick Jaros,
Tyskland

1993

Bent Stiansen,
Norge

Jens Peter Kolbeck,
Danmark

Guy Van Cauteren,
Belgia

1991

Michel Roth,
Frankrike

Lars Erik Underthun,
Norge

Gert Jan Raven,
Belgia

1989

Léa Linster,
Luxemburg

Pierre Paulus,
Belgia

William Wai,
Singapore

1987  

Jacky Freon,
Frankrike

Michel Addons,
Belgia

Hans Haas,
Tyskland

Kilde: Wikipedia 

Den norske deltakelsen organiseres som et prosjekt i regi av Bocuse d'Or Norge. Prosjektet blir støttet med kr. 300 000 av Landbruks- og matdepartementet. Det skal bidra til rekruttering til matfagene og til bruk av norske råvarer gjennom utvelgelseskonkurransene. Kåringen av Årets kokk gjennom prosjektet til Bocuse d'Or Norge er viktig for å vise hvilke muligheter som ligger i matfagene som utdanningsvei.

- I år beviste Ørjan Johannessen igjen at norske kokker er helt i verdenstoppen. Jeg håper slike konkurranser kan inspirere ungdom til å velge matfag som yrkesvei og ønsker Bocuse d'Or Norge lykke til med konkurransen, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.