Historisk arkiv

Statsråden holdt arbeidsdugnad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson inviterte landets største kjeder til departementet. Tema: Hvordan få flere med "hull" i CV-en inn i arbeidslivet.

Bilde av statsråd Robert Eriksson i møte med representanter for noen av Norges største kjeder
Statsråd Robert Eriksson møtte representanter for noen av Norges største kjeder. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD

I en tid med fallende oljepris og noe økende arbeidsledighet er det viktig for statsråden å vurdere alle mulige løsninger og strategier for å få flere i jobb. Torsdag 22. oktober inviterte han derfor representanter for noen av Norges største kjeder til arbeidsdugnad i Arbeids- og sosialdepartementet.

Følgende kjeder møtte opp på dugnaden: Nordic Choice Hotels, McDonalds, KIWI, Elkjøp/Lefdal, Reitan Convenience, REMA 1000 og Coop Norge Handel. Til stede fra Arbeids- og velferdsdirektoratet var fungerende tjenestedirektør Kjell Hugvik.

– Jeg inviterer til arbeidsdugnad for at vi sammen kan jobbe for å få flere inn i arbeidslivet. Jeg vet at dere allerede gjør en god innsats for å rekruttere unge og andre grupper som kan være utsatte på arbeidsmarkedet. Men vi kan bli enda bedre, sa statsråden under åpningen av møtet.

Ministeren orienterte om regjeringens nye tiltak for å gjøre det lettere for bedriftene å ansette personer som sliter med å få innpass på arbeidsmarkedet – blant annet et nytt og varig lønnstilskudd, nytt inkluderingstilskudd og nye oppfølgingsavtaler fra NAV.

Nye mål

Statsråden fikk høre mer om hvordan kjedene arbeider for å inkludere mennesker med hull i CV-en. Eriksson utfordret deretter næringslivsrepresentantene til å sette seg nye, ambisiøse mål for tiden som kommer. For å få flere unge i jobb oppfordret han Norges største kjeder til å ansette en de normalt ikke ville satset på i hver butikk, hotell og restaurant – hvert år. En slik satsing vil i så fall gi flere tusen ungdommer sjansen i arbeidslivet.

– Jo lenger man blir stående utenfor arbeidslivet, jo større sjanse er det for at man kommer inn under varige trygdeordninger. Det er uheldig for den enkelte, og dårlig samfunnsøkonomi, sa Robert Eriksson.

Positive bedrifter

Bedriftene var svært positive etter møtet:

– Dette er jo en vinn-vinn-vinn-situasjon, både for oss som bedrift og den det gjelder, men også for samfunnet, uttalte kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

– Det viktigste nå er å få disse inn i arbeidslivet, slik at de begynner å venne seg til hvordan det er å gå på jobb, hvordan det er å forholde seg til regler, hvordan det er å stå opp om morgenen, sa styreleder Petter Stordalen i Nordic Choice Hotels.

Bilde av statsråd Robert Eriksson og Petter Stordalen fra Nordic Choice hotels
Statsråd Robert Eriksson (t.h.) og Petter Stordalen fra Nordic Choice Hotels i engasjert samtale. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD

Arbeids- og sosialministeren oppsummerte møtet på følgende måte:

– Kjedene har gitt meg mange gode innspill til hvordan vi sammen kan hjelpe enda flere med hull i CV-en inn i arbeidslivet. Jeg skal behandle forslagene jeg har fått veldig seriøst.