Statssekretær Ayhan besøker Brasil

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statssekretær Dilek Ayhan besøker denne uken Brasil. På programmet står møte i økonomisk kommisjon, og politiske samtaler innen maritim sektor.

Ayhan feiret også 17. mai samt hadde møter med det norske næringslivsmiljøet i Rio de Janeiro.

– Brasil og Norge har et omfattende næringslivssamarbeid, særlig innenfor olje og gass og maritim sektor. Selskaper fra andre sektorer som Hydro, Yara og Statkraft, har også tung tilstedeværelse, sier statssekretær Dilek Ayhan.Statssekretær Dilek Ayhan sammen med generalkonsul Helle Klem (i bunad) og direktør Helle Moen ved Innovasjon Norges kontor i Rio de Janeiro.

Statssekretær Dilek Ayhan sammen med generalkonsul Helle Klem (i bunad) og direktør Helle Moen ved Innovasjon Norges kontor i Rio de Janeiro.

Brasil er et av landene med flest norske selskaper utenfor Norge, og det anslås at om lag 150 norske selskaper har virksomhet i Brasil. Det norske virkemiddelapparatet for næringsfremme er også tilstede i landet gjennom Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd, Norges Sjømatråd, INTSOK og Eksportkreditt Norge.

 Rio de Janeiro er en viktig by for norsk næringsliv, og jeg satte derfor stor pris på å feire 17. mai sammen med det norske miljøet i Prinsesse Ragnhilds kirke. Det er gledelig å se at denne tradisjonen ivaretas av nordmenn også utenfor landets grenser, sier Ayhan.

I Rio de Janeiro møtte statssekretær Ayhan det norsk-brasilianske handelskammeret, Rederiforbundet, og aktørene i Team Norway. Hun møtte også representanter for de sosiale prosjektene Dream Learn Work og Karanba, og en rekke bedrifter.

Fakta om næringslivssamarbeid med Brasil

  • Eksport av varer til Brasil: 7 milliarder kroner (2014).
  • Import av varer fra Brasil: 8 milliarder kroner (2014).
  • Eksport av tjenester til Brasil: 7,4 milliarder kroner (2013).
  • Import av tjenester fra Brasil: 2,6 milliarder kroner (2013).
  • Statoil er nest største operatør på brasiliansk sokkel etter Petrobras.
  • Brasil er nest viktigste marked for norsk petroleumsrettet leverandørindustri med en omsetning på 31 milliarder kroner i 2013 (Rystad Energy).
  • 20 prosent av skipene på brasiliansk sokkel i dag norsk-kontrollerte.