Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Status Nye ubåter per 27. november 2018

Ubåtprosjektet er i rute

Tyskland og Norge skal i fellesskap anskaffe identiske ubåter. De kommersielle prosessene mot leverandøren har pågått siden sommeren 2017 og tilbudet fra ThyssenKrupp Marine Systems ble mottatt den 30. oktober 2018.

Norge og Tyskland arbeider tett sammen om å anskaffe de nye ubåtene. Anskaffelsesorganisasjonene Forsvarsmateriell (FMA) i Norge og Bundesamt für Ausrüstnung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw) i Tyskland mottok tilbudet fra leverandøren den 30. oktober, og starter nå med en grundig, felles evaluering av tilbudet.

- Nå skal vi gå gjennom tilbudet fra verftet før forhandlingene starter, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Norge og Tyskland vil gjennomføre felles forhandlinger med verftet og sikter mot å skrive under en kontrakt i løpet av 2019. Begge nasjonene venter at forhandlingene blir krevende.

Tyskland og Norge kommer til å anskaffe identiske ubåter i samme tidsrom. Dette vil gi stordriftsfordeler og besparelser i levetiden til ubåtene. Foruten samarbeid om felles anskaffelse og felles levetidsforvaltning av de nye ubåtene, omfatter det maritime materiellsamarbeidet også marine til marine samarbeid, forsknings- og utviklingssamarbeid og missilsamarbeid.

- Samarbeidet åpner for salg av norske missiler til Tyskland i tillegg til samarbeid om videreutvikling av missilteknologi. Det vil også være industrisamarbeid knyttet til de norske og tyske ubåtene. Samarbeidet vil åpne for oppdrag for en rekke små og mellomstore bedrifter i Norge og er positivt for høyteknologisk kompetanseutvikling og for eksportpotensialet til norskutviklede produkter, sier forsvarsministeren.

Til toppen