Sterk økning i omsetningen av økologiske matvarer i 2015
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 18.03.2016
Landbruksdirektoratet har i dag lagt fram rapporten Produksjon og omsetning av økologiske matvarer. Rapport for 2015. Rapporten viser en positiv utvikling i omsetningen av økologisk mat.
I 2015 økte salget med 15 prosent sammenliknet med 2014. Omsetningen av økologisk mat utgjør dermed 1,6 prosent av total omsetning i dagligvarehandelen. Egg, frukt, bær og nøtter, og grønnsaker og poteter var de varegruppene som hadde størst omsetningsvekst i fjor.
– Dette viser at forbrukarane i større grad ønskjer økologisk mat, og at trenden frå i fjor fortsett, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
I 2015 var det en reduksjon i det totale økologiske arealet (inkl. karens) sammenliknet med året før, slik at det nå utgjør 4,8 prosent av det totale norske jordbruksarealet. Til tross for dette var det en økning i produksjonen av kjøtt og egg, mens produksjonen av melk gikk litt ned. For mange kulturer innen poteter, grønnsaker og frukt var etterspørselen større enn produksjonen i 2015.
Andelen økologisk vare som blir solgt som økologisk har også økt i 2015. Størst var økningen for kjøtt, der andelen økologisk vare som blir solgt som økologisk økte fra 27 prosent i 2014 til 49 prosent i 2015. Også for melk har dette økt, fra 48 prosent i 2014 til 54 prosent i 2015.
– Eg er glad for å sjå at stadig meir av dei økologiske råvarene blir selde som økologiske. Dette er óg viktig for motivasjonen til produsentane, seier Dale.