Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Sterke tiltak mot avskoging

Ministre og framtredende ledere fra organisasjoner og bedrifter fra hele verden møttes på et høynivåmøte i Marrakech i kveld for å markere sterke tiltak for å redusere avskogingen i tropiske land, og dermed begrense klimaendringene.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og lederen for FNs utviklingsprogram UNDP, Helen Clark.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og lederen for FNs utviklingsprogram UNDP, Helen Clark. Foto: Jon Berg

Tiltakene spenner vidt, fra nye regionale og nasjonale initiativ til bedrifter som forplikter seg til å stanse ødeleggelse av regnskogen.

Blant deltakerne var Helen Clark, leder av FNs utviklingsprogram, UNDP:

– For første gang i historien er det full enighet om at å bevare regnskogen og plante nytt er helt avgjørende for å oppfylle Parisavtalen. I tillegg er skogbevaring sentralt for å nå FNs bærekraftsmål, som å avvikle fattigdom, redusere sykdommer, fremme grønn vekst og minske økonomiske ulikheter.

Clark roste spesielt Norges innsats for å bremse ødeleggelsen av regnskogen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen representerte Norge.

– Mer enn 100 land inkluderte redusert avskoging i sine klimamål i Parisavtalen. Dette er et tydelig signal om at skogbevaring er helt avgjørende for det langsiktige målet i avtalen, nemlig å begrense oppvarmingen til godt under to grader. I tillegg er dette avgjørende for FNs bærekraftsmål, sa Helgesen.

Han la til at det nå kreves større politisk vilje, bedre samarbeid mellom land og næringsliv og sterkere tiltak, samtidig som han berømmet det arbeidet som blant andre Indonesia og ikke minst Brasil gjør for å sørge for at avskogingen avtar.  

Også ministre fra Kongo, Indonesia og Storbritannia deltok under arrangementet, som var et samarbeid mellom Norge og UNDP.

Blant tiltakene som ble trukket fram i møtet, var:

  • Et privat og offentlig samarbeid mellom ti land i Afrika for å hindre at palmeoljeindustrien ødelegger mer regnskog. Et nytt initiativ skal annonseres snart.
  • Indonesias forslag om et moratorium for å stanse ødeleggelse og restaurering av myrområder. Ødeleggelse av myrene er et enormt klimaproblem, fordi store mengder metangasser slippes ut
  • Kraftig redusert avskoging i Brasil, den ble redusert med 78 prosent fra 2004 til 2015. Brasil har også lovet å gjenplante tolv millioner hektar med skog innen 2030
  • I de seneste årene har Norge, Tyskland og Storbritannia samarbeidet tett for å gi penger til redusert avskoging i tropiske land. Målet er at det ikke lenger er netto avskoging i Amazonas i 2030. De arbeider også tett med Indonesia.
  • I 2012 startet en rekke store selskaper en allianse for å bevare den tropiske skogen. Nå er over 400 store selskaper mer, og de forplikter seg til å unngå skogødeleggelse i hele verdikjeden. Over halvparten av selskapene som driver med skog og planteolje er med.

 

Til toppen