Storfjord Hotell har beste norske meny

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

– Dette er en fantastisk meny. Den er morsom å lese, gir spiselyst og ikke minst - den har glimt i øyet, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug da hun delte ut pris til vinneren av Norsk på menyen i Oslo i dag.

Årets vinner, av heder og ære og 25.000 kroner i kunnskapsstipend er Storfjord Hotell ved kjøkkensjef Nils-Henning Nesje. 

 Jeg var solgt da jeg leste om det sunnmørske tungekysset, sier juryleder Nina Sundqvist, som er administrerende direktør i Matmerk. Menyen fremstår som en liten roman, og juryen lot seg sjarmere av en meny med både humor, godt språk og balanse mellom rettene, sier Sundqvist. 

Norsk på Menyen er en konkurransen der vinnermenyen skal løfte frem norske råvarer og tradisjoner både gjennom maten som serveres og gjennom språket som benyttes i beskrivelsen av rettene. 

Kjøkkensjef ved Storfjord hotell, Nils-Henning Nesje, mottok prisen fra landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
Kjøkkensjef ved Storfjord hotell, Nils-Henning Nesje, mottok prisen av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Foto: Landbruks- og matdepartementet

 Stadig flere norske restauranter og spisesteder setter norsk lokalmat på spisekartet, og de legger mye ære og arbeid i å få fram den gode historien om maten de serverer. Det er viktig for å bygge både kjennskap og stolthet til norsk mat. Nils-Henning Nesje og Storfjord Hotell er i så måte i særklasse, sier landbruks og matminister Sylvi Listhaug. 

 Det er veldig kjekt og motiverende å motta prisen Norsk på menyen. Prisen stimulerer satsningen på nye konsept vi har under utvikling med norsk håndverksmat & drikke i samarbeid med produsenter og reiseliv. Gode norske menyer er med å øke vår stolthet og identitet til norske råvarer, vår felles historie rundt et godt måltid, ivaretar tradisjoner og gir oss økt kunnskap. Stor takk for inspirasjon fra kjøkken teamet på Storfjord hotell, kokkegjengen Chefs Dinner Norge, kokkekompis Ole-Christian Skogen og dedikerte råvareprodusenter som alltid sørger for å gi det beste, sier prisvinner Nils-Henning Nesje, fra Storfjord Hotell. 

Stolte medarbeidere fra Storfjord hotell sammen med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og juryleder og administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Stolte medarbeidere fra Storfjord hotell sammen med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og, juryleder og administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Fakta om norsk på menyen

Seks finalister konkurrerte knallhardt om førsteplassen:

 • Hurtigruta
 • Storfjord Hotell v/ Nils Henning Nesje
 • Kongsvold Fjeldstue
 • Bønder i byen
 • Brasseri Posten
 • Vertshuset Røros

Juryen har bestått av:

 • Nina Sundqvist, juryleder og Adm dir i Matmerk
 • Per-Arne Tuftin, Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge
 • Helene Uri, Forfatter, språkforsker og professor
 • Jørgen Roll, produsent, Himmelspannet
 • Petter Wahl Sekne, kokk og eier av Fra bonden til kokken

Om prisen og kriteriene:

Intensjonen med Matmerks pris, Norsk på Menyen, er å fremme norske råvarer og matkultur gjennom å sette fokus på spisestedenes menyarbeid.

Kriteriene er som følger:

 • Maten: Menyen skal tydelig fremme norske råvarer, lokalt, regionalt og nasjonalt. 
 • Språket: Presentasjonen skal være preget av god og riktig språkbruk med norske begreper og beskrivelser. Tydelig identitet og valg av navn på rettene og fortellinger om hvor råvarene eller retter kommer fra vil bli vektlagt.

For mer informasjon, kontakt:
Marit Strand, prosjektansvarlig i Matmerk, tlf: 926 14 992