Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Større likhet – på pall

Landbruk- og matminister Olaug Bollestad tok imot den første sendingen med brus til Matsentralen fredag 7. februar, varer som ellers ville ha blitt kastet. Sendingen ble gjort mulig etter at regjeringen endret regelverket slik at brus kan gis til veldedige formål uten å bli avgiftsbelagt.

– Kasting av mat og drikke er sløsing. Det er dårlig ressursbruk, og det er dårlig for miljøet. Derfor er jeg glad for at regjeringen har gjort endringer som gjør at mineralvann og brus ikke helles ut, men heller kan doneres til gode formål gjennom aktører som Matsentralen. En del familier har ikke råd til for eksempel å feire barnas bursdag. Hvis dette gjør det litt lettere for noen familier å få råd til bursdagsfeiring for barna, da er det en god ting, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Den første sendingen av brus var på 28.000 liter.

Bollestad hos Matsentralen
Jeg glad for at regjeringen har gjort endringer som gjør at mineralvann og brus ikke helles ut, men heller kan doneres til gode formål gjennom aktører som Matsentralen, sier Bollestad. Foto: Landbruks- og matdepartementet

God klimaeffekt

Ved siden av å sørge for at mat og drikke kommer vanskeligstilte til gode, så er dette er kjempebra klimatiltak.

Det kastes mye mat. En tredjedel av all maten som produseres i verden ender opp som matsvinn, og i Norge kastkastes det minst 385 000 tonn mat hvert år - nok til å mette nesten 800 000 mennesker.  Denne maten har en verdi på over 21 milliarder kroner årlig.

– Her er Matsentralen en viktig samarbeidspartner for næringslivet og jeg oppfordrer alle matprodusentene til å bidra med det de kan. Å sørge for at mat og drikke havner i magen og ikke i søpla, er viktig både for matsikkerhet, miljø og økonomi, sier Olaug Bollestad.

Til toppen