Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Storsatsing for global utdanning

Statsminister Erna Solberg ledet i dag oppstartsmøtet i den globale kommisjonen for finansiering av utdanning. 20 internasjonale ledere fra offentlig og privat sektor skal arbeide for en ny global storsatsing. Kommisjonens arbeid skal snu trenden og sikre bærekraftig finansering til utdanning for alle. Kommisjonen var samlet for første gang i New York i dag.

-58 millioner barn og 63 millioner ungdom går fortsatt ikke på skole. Mange av dem bor i land rammet av krise og konflikt. Utdanning, ikke minst for jenter, er den viktigste og mest effektive investering vi kan gjøre for utvikling og bekjempelse av fattigdom, sa statsminister Erna Solberg etter møtet i dag.

Den internasjonale kommisjonen for finansering av utdanning er opprettet på initiativ fra statsminister Erna Solberg, Chiles president Michelle Bachelet, Malawis president Joko Widodo, Indonesias president Peter Mutharika og Irena Bokova fra Unesco. Den ble annonsert av statsministeren på den store utdanningskonferansen i Oslo sist juli. Den ble hilst velkommen av FNs generalsekretær og ledes av hans spesialrepresentant for utdanning,  Storbritannias tidligere statsminister og finansminister, Gordon Brown.

Kommisjonen er globalt sammensatt og halvparten av kommisjonsmedlemmene er kvinner, deriblant tidligere utdanningsminister Kristin Clemet.

Kommisjonen har ett år med hardt arbeid framfor seg. Generalsekretær Ban Ki-moon sa i sin tale til Oslo-konferansen, at han ville motta rapporten og følge opp kommisjonens anbefalinger. Rapporten skal utarbeides og leveres til FNs generalforsamling i 2016. 

 

Til toppen