Historisk arkiv

Stortingsmelding om lokalfjernsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, tlf. 22 34 80 04
Pressemelding 105/95, 17.11.1995

Stortingsmelding om lokalfjernsyn

  • En ny fjernsynskanal basert på avtalen mellom TV 2 og lokal-TV-stasjonene blir ikke anbefalt
  • Skal en ny kanal etableres, bør dette kunngjøres slik at flere kan konkurrere om å bli den sentrale programleverandør og samarbeidspartner for lokal-TV-stasjonene i en slik kanal
  • Et aktuelt alternativ er også en ordning der lokal-TV-stasjonene blir stilt fritt til å velge hvilket fjernsynsselskap de skal samarbeide med om programleveranser.

I stortingsmeldingen som ble lagt fram i statsråd fredag, har Kulturdepartementet foretatt en helhetsvurdering av en kanal basert på avtalen mellom TV 2 og en del lokal- TV-stasjoner. Konklusjonen er klar: en kanal basert på denne avtalen har så mange negative sider at den ikke kan anbefales.

Departementet avviser forutsetningen i avtalen om å utsette etablering av en ny fjernsynskanal i NRK i to år. Det blir vurdert som urimelig at NRKs planer skulle legges på is for å verne en ny, kommersiell kanal og de tilknyttete lokal-TV-stasjonene mot et utvidet allmennkringkastingstilbud.

Etter avtalen skal den nye kanalen eies 100 prosent av TV 2. Departementet påpeker at ifølge reglene skal ingen eie mer enn 1/3 av aksjene i norske kringkastingsselskap. Det blir fastslått at hensynet til et mangfold av informasjonskilder som er mest mulig uavhengige av hverandre, også på eiersiden, taler mot en kanal basert på avtalen mellom TV 2 og lokal-TV-selskapene.

Det blir videre vist til at TV 2 med en ny kanal vil kunne få en svært dominerende posisjon i det norske markedet for fjernsynsreklame, gjennom en mulig økning av sin markedsandel fra nå ca. 70 opp mot 90 prosent.

Hvis Stortinget vedtar at det skal etableres en ny kanal, bør flere få anledning til å konkurrere om å bli den sentrale programleverandøren i kanalen, mener departementet. I så fall burde en kunngjøringsordning gjennomføres. Kanalen måtte baseres på allmennkringkastingsprinsipper.

Et annet mulig alternativ er at lokal-TV-stasjonene blir stilt fritt til å velge hvilket fjernsynsselskap de skal samarbeide med om programleveranser. Fordelen med dette alternativet er at lokal-TV-selskapene selv kan velge samarbeidspartner. Forutsetningen må være at det foreligger en avtale. Dessuten må det legges opp til begrensninger som hindrer monopol når det gjelder seermarkedet som kan nås gjennom de lokale fjernsynssenderne.


Lagt inn 27 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen