Historisk arkiv

Styrker frivillige organisasjoners arbeid med koronainformasjon til innvandrerbefolkningen med 20 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringens foreslåtte styrking av frivillige organisasjoners informasjonsarbeid på 20 mill. kroner fikk i dag støtte i Stortinget. En rekke frivillige organisasjoner vil raskt motta midler og kan bidra til å sikre at myndighetenes informasjon når ut. -Innvandrerbefolkningen er hardt rammet av koronapandemien. Behovet for målrettet informasjon til ulike innvandrergrupper er fortsatt stort, både helseinformasjon og informasjon om sosiale og økonomiske konsekvenser for den enkelte, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Regjeringen foreslo en styrking av dette arbeidet med 10 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett og 10 mill. kroner i korona tiltakspakke 3, som begge ble vedtatt i Stortinget i dag.

- Mange av de frivillige organisasjonene har gjort en viktig jobb i den verste fasen av pandemien. Selv om det nå er lavere smitte i samfunnet er fortsatt informasjonsarbeidet like viktig. Frivillige organisasjoner når ulike grupper av innvandrerbefolkningen på mange språk og gjennom ulike informasjonskanaler. Å styrke dette arbeidet med 20 mill. kroner er et viktig supplement til myndighetenes informasjonsarbeid, sier Melby.

Midlene ble lyst ut av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet i april, med forbehold om budsjettvedtak i Stortinget. Interessen fra frivillige organisasjoner, variasjonen i foreslåtte tiltak og mangfoldet i organisasjoner som har søkt om midler over ordningen er stor, herunder mange mindre innvandrerorganisasjoner. IMDi har mottatt 274 søknader på i underkant av 71,6 mill. kroner til det søkbare tilskuddet på 20 mill. kroner.

-De organisasjonene som mottar støtte over dette ekstraordinære tilskuddet når store deler av innvandrerbefolkningen med sitt arbeid. Det være seg unge utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, innvandrere med liten digital kompetanse, personer som snakker ulike språk, syke, personer med nedsatt funksjonsevne, og pårørende til innsatte i fengsel, sier Melby.

Regjeringen har også styrket Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) koordinerende rolle i covid-19-situasjonen. IMDi skal bidra til bedre samhandling mellom aktuelle offentlige sektorer når det gjelder tiltak og informasjon rettet mot innvandrerbefolkningen.

-Vi ser frem til et tett samarbeid med frivilligheten og andre myndigheter for at flere skal få tilpasset informasjon og få med seg hvilke rettigheter og plikter de har. Vi ser at oppsøkende virksomhet og dialog er viktig for å nå ut til enkelte grupper. Derfor vil vi spille på lag med frivillige organisasjoner fremover, sier Libe Rieber-Mohn, direktør for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Tilskuddet på 20 mill. kroner som nå bevilges en rekke frivillige organisasjoner kommer i tillegg til 6,6 millioner kroner som alt er omdisponert til seks landsdekkende organisasjoner; Røde Kors, Caritas, Norges Frivilligsentraler, Norske Kvinners Sanitetsforening, Kristent Interkulturelt Arbeid og Norsk Folkehjelp.