Historisk arkiv

Felles uttalelse om valget i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Storbritannias utenriksminister David Miliband og USAs utenriksminister Hillary Clinton har gitt en felles uttalelse om valget i Sudan.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Storbritannias utenriksminister David Miliband og USAs utenriksminister Hillary Clinton har i dag gitt en felles uttalelse om valget i Sudan. Gjennom den såkalte ”troikaen” samarbeider Norge tett med Storbritannia og USA for å bidra til å holde fredsprosessen i Sudan på skinner. 

"Vi ser positivt på at det første flerpartivalget i Sudan på 24 år ble fullført 15. april. Vi berømmer det sudanske folket for dets engasjement i en vanskelig og langtrukken stemmegivningsprosess og for økt deltakelse i det offentlige liv de siste månedene. I forrige måned uttrykte vi på nytt vårt felles ønske om et fredelig og troverdig valg og vår store bekymring over rapporter om administrative og logistiske vansker og om at det var innført restriksjoner på politiske friheter. 

Vi merker oss de foreløpige vurderingene av valgprosessen fra uavhengige observatører, herunder uttalelsen om at valget ikke oppfylte internasjonale standarder. Vi er glade for at stemmegivningen gikk forholdsvis rolig for seg, og at deltakelsen skal ha vært høy, men deler bekymringen over dårlige logistiske og tekniske forberedelser og over uregelmessighetene som er rapportert fra mange deler av Sudan. Vi merker oss at valgobservatørene har hatt begrenset tilgang til Darfur. Vi beklager at den nasjonale valgkommisjonen ikke har gjort mer for å forebygge og løse disse problemene i forkant av valget. Vi oppfordrer valgkommisjonen på det sterkeste til å løse alle legitime tvister i god tro og på en effektiv og upartisk måte.

Det er viktig å bygge videre på den fremgang som er oppnådd så langt i prosessen for å utvide det demokratiske rom i Sudan og sikre full etterlevelse av menneskerettighetene. Vi oppfordrer de sudanske myndighetene til å trekke lærdom av dette valget og av de uavhengige vurderingene som er gjort av det, slik at fremtidige valg og de forestående folkeavstemningene ikke skal lide under de samme manglene. 

Fredsavtalen for Sudan (Comprehensive Peace Agreement, CPA) er fortsatt avgjørende for fred og stabilitet i Sudan og i regionen. Vi henstiller til alle parter i Sudan å gjenoppta og intensivere arbeidet med å gjennomføre CPA-avtalen. Det kreves raske fremskritt på områder som grensedragning, forberedelser til folkeavstemningene om Sør-Sudan og Abyei-området i januar 2011 og de folkelige konsultasjonene i statene Blå-Nilen og Sør-Kordofan. I tillegg må partene nå gjøre en innsats for å komme til enighet om de nye ordningene som må være på plass når CPA-avtalen utløper i juli 2011, uavhengig av resultatet av folkeavstemningene.

Vårt sterke engasjement for gjennomføringen av CPA-avtalen og ordningene som skal etterfølge den, står ved lag, i likhet med arbeidet for fred, rettferdighet, forsoning og ansvarliggjøring i Darfur. Vi vil fortsatt samarbeide nært med partene i Sudan, i tillegg til FN, Den afrikanske union, Vurderings- og evalueringskommisjonen og andre internasjonale og regionale parter, for å nå disse målene."