Historisk arkiv

Svar på spørsmål om situasjonen i Vest-Sahara

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Theodor Barndon Helland (Frp) om menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara.

Skriftlig spørsmål nr. 451 (2019-2020).
Datert 02.12.2019.

Fra representanten Theodor Barndon Helland (Frp) til utenriksministeren:
Hva vil utenriksministeren gjøre overfor franske myndigheter for at menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara skal kunne rapporteres av FN-operasjonen i territoriet?

Utenriksministerens svar:
Norske posisjoner når det gjelder situasjonen i Vest-Sahara er i tråd med FNs sikkerhetsråds beslutninger. Norge støtter FNs arbeid for en politisk løsning på konflikten i Vest-Sahara.

Norges prinsipielle holdning er at alle FN-operasjoner bør ha et menneskerettighetsmandat. Derfor mener vi at også mandatet til FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara (Minurso), bør inkludere overvåking og rapportering av menneskerettighetssituasjonen i området som FN-operasjonen dekker. Sikkerhetsrådets medlemmer, spesielt Frankrike, er kjent med norske posisjoner når det gjelder Vest-Sahara.

Vi må samtidig erkjenne at det ikke er tilstrekkelig støtte blant medlemmene av FNs sikkerhetsråd til å utvide mandatet til operasjonen. Dette ble bekreftet da Sikkerhetsrådet 30. oktober i år vedtok å forlenge mandatet til Minurso med ett år. 

Det er likevel positivt at Sikkerhetsrådet fortsetter å oppfordre partene til økt samarbeid med kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR), inkludert besøk av høykommissæren til regionen. Slike besøk mener vi vil være nyttige for alle parter.

Fra norsk side har ambassaden i Rabat jevnlig kontakt med den marokkanske menneskerettighetskommisjonen (CNDH), inkludert deres kontorer i Vest-Sahara. Vi tar opp menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara og leirene i Tindouf med både marokkanske og algeriske myndigheter samt representanter for Polisario.