Svar på skriftlig spørsmål om taksering av norske pelsdyrgårder

Landbruks- og matminister Sandra Borch har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (FrP) - om status i prosessen med taksering av norske pelsdyrgårder i forbindelse med erstatningsutbetalingene.

Svar på spørsmål nr. 1072 til skriftlig besvarelse fra representanten Bengt Rune Strifeldt

Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt har stilt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

«Kan statsråden gjøre rede for status i prosessen med taksering av norske pelsdyrgårder i forbindelse med erstatningsutbetalingene etter forbudet mot hold av pelsdyr, herunder hva som er uenighetspunktene som gjør at Landbruksdirektoratet ikke kan finne en løsning med Norsk Landbrukstakst?»

Jeg er glad for å kunne meddele at Landbruksdirektoratet og Norsk Landbrukstakst nå er enige om å gjenoppta avtalen om taksering av pelsdyranlegg. Målet er at takseringsarbeidet skal gjenopptas raskt.

Landbruksdirektoratet har hatt ønske om mer informasjon om hvordan takseringen i praksis gjennomføres og har hatt behov for å gi noen presiseringer til takstoppdraget. Dette omfatter en tydeliggjøring av at gjenanskaffelsesverdien skal beregnes for tilsvarende bygning, og at nedskrivingstiden i utgangspunktet differensieres for innredninger og ulike typer bygninger. Partene er også enige om at takstene skal inneholde mer dokumentasjon og informasjon om det skjønnet som er utøvd i den enkelte takst. Landbruksdirektoratet mener de dermed vil få et bedre grunnlag for å kunne tilby og begrunne tilbudet om erstatning til den enkelte pelsdyroppdretteren.

For å minimere konsekvensene av den forsinkelsen som har oppstått, vil Landbruksdirektoratet fortsette å tilby forskudd på erstatning.

Direktoratet utbetaler som forskudd inntil 90 prosent av en foreløpig beregnet bruksverdi, eller inntil 75 prosent av takstverdi ut fra takster som tidligere er innhentet av Norges Pelsdyralslag, avhengig av hva som faller best ut for den enkelte oppdretteren.   

Landbruksdirektoratet opplyser at det pr. 24. januar 2023 er utbetalt ca 624 millioner kroner gjennom erstatnings- og kompensasjonsordningene til pelsdyroppdretterne, hvorav i overkant av 116 millioner kroner er forskudd på erstatning.

Jeg vil avslutningsvis understreke at jeg legger stor vekt på arbeidet med å sluttføre erstatningsoppgjøret til pelsdyroppdretterne. De har dessverre endt opp med å måtte avvikle næringsvirksomhet etter et lovforbud som ble foreslått mens FrP satt i regjering.

Med hilsen

Sandra Borch