Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr. 1071 fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik om egenkapitalbevis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Om egenkapitalbevis

Jeg viser til brev 25. februar 2019 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik.

Spørsmål

Egenkapitalbevis er svært viktig for finansieringen av norske sparebanker, som igjen er helt nødvendig for arbeidsplasser i små og mellomstore bedrifter i hele Norge. Kan finansministeren garantere at egenkapitalbevisinstrumentet vil fortsette å eksistere og at det ikke vil bli forstyrrelser i handelen med dette på kort eller lang sikt ved et eventuelt salg av Oslo børs?

Begrunnelse

Egenkapitalbevis er et finansielt instrument som er skreddersydd norske sparebankers og dermed norsk næringslivs behov. Eiere av egenkapitalbevis eier en del av bankens egenkapital og har krav på en del av bankens overskudd (utbytte) omtrent på samme måte som aksjonærer i en vanlig aksjebank. Men egenkapitalbevisene har en del særordninger, bl.a. utjevningsfond, kompensasjonsfond m.v. som skal bidra til å stabilisere egenkapitaleierens utbytte, og som samtidig svarer på sparebankenes behov,

for eksempel inngår utjevningsfondet som en del av sparebankens kjernekapital. Dersom egenkapitalbevismarkedet svekkes, kan mange sparebanker og deres evne til å låne ut penger til norske bedrifter bli skadelidende. 

Svar:

Ved å utstede egenkapitalbevis kan sparebankene hente inn egenkapital fra eksterne investorer, slik at egenkapitalen kan økes utover det som er mulig gjennom kapital­oppbygging fra overskudd i driften. Instrumentet er derfor viktig for sparebankenes evne til å tilpasse seg vekstmuligheter og soliditetsmål. Om lag 40 av de største sparebankene har utstedt egenkapitalbevis. Egenkapitalbevisene representerer en eierandel i sparebankene på mellom 14 og 97 pst.

Rundt halvparten av sparebankene som har utstedt egenkapitalbevis, har notert dem på Oslo Børs. Den samlede markedsverdien utgjør om lag 40 mrd. kroner. Børsnotering er ikke nødvendig for å bruke egenkapital­bevis, men det kan ha betydelige fordeler, bl.a. ved at egenkapital­beviset kan bli lettere omsettelig og oppfattes som et mer attraktivt investeringsobjekt. Egenkapital­bevis som kapital­instrument for bankene er regulert i finansforetaksloven kapittel 10 avsnitt II, og reglene gjelder uavhengig av om egenkapital­beviset er børsnotert eller ikke.

Det er i dag ingen indikasjoner på at handelen med egenkapital­bevis vil bli svekket ved et eventuelt oppkjøp av Oslo Børs, og det er all grunn til å tro at det fortsatt vil være attraktivt å drive en markedsplass for egenkapital­bevis.

Med hilsen

Siv Jensen